skład / składniki
metoda gotowania
podczas krojenia warzyw układamy je jeden po drugim na patelni.
na początku drobno posiekaj cebulę i włóż na patelnię smaż przez 1-2 minuty
trzy marchewki na grubej tarce (mam koreańską tarkę do marchwi) i dodaj do cebuli, wymieszaj i smaż przez 1-2 minuty.
ogórki przekroić na pół i pokroić w talerze (można je pokroić w paski lub zetrzeć na grubej tarce), wycisnąć sok.
umieść ogórki na warzywach, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod pokrywką na małym ogniu przez 20-30 minut.
teraz dodajemy do warzyw koncentrat pomidorowy, posiekany czosnek i ostrą paprykę chili (w razie potrzeby od jesieni przygotowuję zmieloną ostrą paprykę z czosnkiem, dodaję do wszystkich potraw, w których wymagana jest ostrynka, a kurczaka często smaruję podczas marynowania lub pieczenia), liść laurowy, czarny mielony pieprz i trochę wody lub solanki ogórkowej, jeśli zajdzie taka potrzeba. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Na koniec dodaj zielenie.. Smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g