pasztet wątrobowy pod galaretką pomarańczową
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
pokrój cebulę cienko.Wątroba jest myta, czyszczona i arbitralnie krojona na małe kawałki. Na patelni rozpuść 1 łyżkę. l masło. Cebulę wysyłamy na patelnię i smażymy na małym ogniu do miękkości (około 3 minut). Zwiększ ogień i dodaj wątrobę, gotuj na wolnym ogniu przez około 7 minut. Dopraw wątrobę solą, pieprzem, tymiankiem i gałką muszkatołową. Dobrze wymieszaj i wlej wermut, gotuj na wolnym ogniu przez około 1 minutę. Otrzymaną mieszaninę wysyłamy do robota kuchennego i siekamy, dodajemy miękkie masło i wszystko dokładnie ubijamy. Powstały pasztet jest przenoszony do formy i wysyłany do lodówki, aż stwardnieje. Kiedy pasztet "chwycił", przygotowujemy galaretkę. Wyciskamy sok z pomarańczy (w razie potrzeby filtrujemy), dodajemy żelatynę i odstawiamy na 10 minut. Podgrzewamy sok, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Niech ostygnie i zalej nim nasz pasztet. Wysyłamy do lodówki, aż galaretka całkowicie stwardnieje. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wermut - 120 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Wątróbka drobiowa - 140 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g