naleśniki z przyprawami Klasyczne

oryginalne, pyszne, dla całej rodziny na śniadanie! Klasyczne naleśniki z pieczeniem-wersja naleśników z nadzieniem, w której nie jest zawijana do środka, ale pieczona razem z naleśnikiem. Czas na przygotowanie takich pikantnych wypieków zajmuje bardzo mało, a nadzienie można zmienić według własnych upodobań!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 8 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 36 % 10 g
157 kcal
IG: 20 / 0 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić klasyczne naleśniki z przyprawami? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Wcześniej wyjmij mleko i jajka z lodówki, ciasto ugniata się szybciej i lepiej z ciepłych składników. Zawartość tłuszczu w mleku nie jest ważna. Ilość cukru i soli jest podawana do dobrze słonego nadzienia, w zależności od jego wypełnienia, zmień ich ilość.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj i osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Weź miskę i wbij do niej jajka, dodaj cukier i sól. Użyj widelca, aby poluzować jajka, aż białko i żółtko się połączą. Nie musisz używać miksera.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do jajek i ponownie wymieszaj masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź większą miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, co nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu naleśniki będą bardziej delikatne i miękkie. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej niewielką ilość mieszanki jajeczno-mlecznej do mąki. Wymieszaj ciasto trzepaczką. Tak więc, przy ciągłym mieszaniu, wlej porcjami cały płynny składnik. Ta metoda-wlewanie płynu do mąki, a nie odwrotnie - pozwoli uniknąć grudek w cieście. Nie potrzebujesz nawet miksera. Rezultatem powinno być ciasto o konsystencji podobnej do gęstego kefiru. Odłóż na bok, przygotowując nadzienie-ciasto będzie gładsze.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj produkty do nadzienia. Będę piec naleśniki z pieczarkami, szynką i serem. Ogólnie rzecz biorąc, zupełnie inne produkty nadają się do pieczenia — wszystkie rodzaje mięsa i kiełbas, grzybów, jaj, ryb, ziół, jagód, owoców, warzyw. Wybierz według własnego gustu i dostępności.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze umyj grzyby i pamiętaj, aby je wysuszyć-nadmiar wilgoci nie pozwoli im się usmażyć. Myję grzyby gąbką, a następnie układam na ręczniku papierowym. Pokrój je w małe kostki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smaż grzyby na odrobinie oleju roślinnego na złoty kolor.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój szynkę również w kostkę, aby nadzienie było jednorodne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Połącz w misce produkty do nadzienia-szynkę, ser, cebulę i smażone grzyby. Wymieszaj i posmakuj nadzienia, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Będzie to zależeć od zasolenia sera i szynki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Mam tę specjalną nieprzywierającą patelnię do naleśników. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Wygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania. Wlej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź okrężnym ruchem na dnie. Na ciasto wyłożyć łyżkę nadzienia i szpatułką wcisnąć w ciasto. Na nadzienie wlej niewielką ilość ciasta. Smaż naleśnik na złoty kolor z jednej strony, a następnie odwróć na drugą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Po odwróceniu dociśnij naleśnik szpatułką, aby przyprawić naleśnik mocniej. Smaż naleśnik na złoty kolor, a następnie wyjmij na talerz. W ten sposób rozgotuj całe ciasto, smarując patelnię przed każdym naleśnikiem olejem roślinnym.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Gotowe naleśniki podawaj natychmiast na stół-są dobrze gorące, z upałem i upałem. Możesz podać do nich śmietanę. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy