skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczne naleśniki z przyprawami? Przygotuj jedzenie. Najpierw do testu. Wcześniej wyjmij mleko i jajka z lodówki, ciasto ugniata się szybciej i lepiej z ciepłych składników. Zawartość tłuszczu w mleku nie jest ważna. Ilość cukru i soli jest podawana do dobrze słonego nadzienia, w zależności od jego wypełnienia, zmień ich ilość.
Krok 2:
Umyj i osusz jajka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla. Weź miskę i wbij do niej jajka, dodaj cukier i sól. Użyj widelca, aby poluzować jajka, aż białko i żółtko się połączą. Nie musisz używać miksera.
Krok 3:
Wlej mleko do jajek i ponownie wymieszaj masę.
Krok 4:
Weź większą miskę i przesiej do niej mąkę. Ważne jest, aby przesiać mąkę, co nie tylko usunie ewentualne zanieczyszczenia, ale także nasyci ją tlenem, dzięki czemu naleśniki będą bardziej delikatne i miękkie. Pamiętaj, że możesz mieć więcej lub mniej mąki niż ja. Skoncentruj się na konsystencji ciasta.
Krok 5:
Wlej niewielką ilość mieszanki jajeczno-mlecznej do mąki. Wymieszaj ciasto trzepaczką. Tak więc, przy ciągłym mieszaniu, wlej porcjami cały płynny składnik. Ta metoda-wlewanie płynu do mąki, a nie odwrotnie - pozwoli uniknąć grudek w cieście. Nie potrzebujesz nawet miksera. Rezultatem powinno być ciasto o konsystencji podobnej do gęstego kefiru. Odłóż na bok, przygotowując nadzienie-ciasto będzie gładsze.
Krok 6:
Przygotuj produkty do nadzienia. Będę piec naleśniki z pieczarkami, szynką i serem. Ogólnie rzecz biorąc, zupełnie inne produkty nadają się do pieczenia — wszystkie rodzaje mięsa i kiełbas, grzybów, jaj, ryb, ziół, jagód, owoców, warzyw. Wybierz według własnego gustu i dostępności.
Krok 7:
Dobrze umyj grzyby i pamiętaj, aby je wysuszyć-nadmiar wilgoci nie pozwoli im się usmażyć. Myję grzyby gąbką, a następnie układam na ręczniku papierowym. Pokrój je w małe kostki.
Krok 8:
Smaż grzyby na odrobinie oleju roślinnego na złoty kolor.
Krok 9:
Pokrój szynkę również w kostkę, aby nadzienie było jednorodne.
Krok 10:
Zetrzyj ser na grubej tarce.
Krok 11:
Umyj zieloną cebulę, osusz i drobno posiekaj.
Krok 12:
Połącz w misce produkty do nadzienia-szynkę, ser, cebulę i smażone grzyby. Wymieszaj i posmakuj nadzienia, w razie potrzeby dodaj sól i pieprz. Będzie to zależeć od zasolenia sera i szynki.
Krok 13:
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Mam tę specjalną nieprzywierającą patelnię do naleśników. Nasmaruj patelnię olejem roślinnym. Wygodniej jest to zrobić za pomocą pędzla do gotowania. Wlej porcję ciasta na patelnię i rozprowadź okrężnym ruchem na dnie. Na ciasto wyłożyć łyżkę nadzienia i szpatułką wcisnąć w ciasto. Na nadzienie wlej niewielką ilość ciasta. Smaż naleśnik na złoty kolor z jednej strony, a następnie odwróć na drugą.
Krok 14:
Po odwróceniu dociśnij naleśnik szpatułką, aby przyprawić naleśnik mocniej. Smaż naleśnik na złoty kolor, a następnie wyjmij na talerz. W ten sposób rozgotuj całe ciasto, smarując patelnię przed każdym naleśnikiem olejem roślinnym.
Krok 15:
Gotowe naleśniki podawaj natychmiast na stół-są dobrze gorące, z upałem i upałem. Możesz podać do nich śmietanę. Smacznego!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kup świeże pieczarki średniej wielkości, śnieżnobiałe bez plam, uszkodzeń, zapachu zgnilizny. W dotyku nie powinny być śliskie. Dokładnie opłucz grzyby z ziemi pod strumieniem ciepłej lub zimnej wody. Wytnij zepsute miejsca, jeśli takie istnieją. Nie jest konieczne czyszczenie miniaturowych grzybów o wielkości do 2 cm, wystarczy je dobrze umyć. Większe pieczarki zaleca się czyścić z folii.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g