skład / składniki
metoda gotowania
1. W ciepłej wodzie rozpuść sól. Weź ilość soli według własnych upodobań. Jeśli tortille są podawane zamiast chleba na obiad lub kolację, możesz dodać więcej soli. Jeśli są spożywane jako słodkie wypieki lub deser, sól należy dodać trochę.
2. Przesiej mąkę pszenną przez sito do dużej miski. Zrób małe wgłębienie na środku wzgórza mąki i wbij tam jajko kurze. Następnie wlej olej roślinny, słoną ciepłą wodę i dobrze wymieszaj. Użyj rąk, aby zagnieść elastyczne ciasto, które nie przylgnie do rąk. Zwiń go w kulkę i zawiń w folię spożywczą, aby zapobiec wysychaniu. Można smarować olejem roślinnym. Pozostaw ciasto w spokoju na 20 do 30 minut.
3. Po tym, jak ciasto leży w spokoju, rozwiń z niego folię spożywczą i wymieszaj, dodając trochę mąki, jeśli to konieczne. Następnie rozwałkuj ciasto w duży okrąg o grubości nie większej niż 1-2 mm. im cieńsze będzie ciasto,tym smaczniejsze będą ciasta.
margarynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i posmaruj nią całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta. Następnie trzymając ręce za krawędź, delikatnie zwiń ciasto w rolkę, tak mocno, jak to możliwe. Pokrój powstałą bułkę na kawałki o szerokości 5-6 cm, naciśnij każdy kawałek ręką, dzięki czemu będzie bardziej płaski i podobny do ciasta.
4. Umieść wszystkie powstałe ciasta na dużym naczyniu, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 10 minut.
5. Posyp deskę lub stół kuchenny mąką. Wyjmij półfabrykaty z zamrażarki i zwiń je w cienkie okrągłe ciasta o średnicy mniej więcej równej patelni.
6. Wlej olej roślinny na patelnię nieprzywierającą i podgrzej na średnim ogniu. Następnie włóż rozwałkowaną tortillę na patelnię i przykryj. Smaż tortillę najpierw z jednej strony przez około 3-4 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę i smaż również na złoty kolor. Po kolei usmaż wszystkie ciasta i połóż je na talerzu.
gotowe uzbeckie tortille posyp cukrem według uznania i podawaj z gorącą aromatyczną herbatą!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g