uzbeckie tortille na patelni

te chrupiące wypieki na herbatę to tylko przejadanie się! Uzbeckie ciasta na patelni to szalenie proste i bardzo niedrogie danie, które z łatwością może zastąpić nawet deser w domu. Po prostu posyp te tortille odrobiną cukru lub cukru pudru i podawaj natychmiast z gorącą aromatyczną herbatą!
LwsjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 38 % 25 g
węglowodany 52 % 34 g
376 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 35 min

1. W ciepłej wodzie rozpuść sól. Weź ilość soli według własnych upodobań. Jeśli tortille są podawane zamiast chleba na obiad lub kolację, możesz dodać więcej soli. Jeśli są spożywane jako słodkie wypieki lub deser, sól należy dodać trochę.

2. Przesiej mąkę pszenną przez sito do dużej miski. Zrób małe wgłębienie na środku wzgórza mąki i wbij tam jajko kurze. Następnie wlej olej roślinny, słoną ciepłą wodę i dobrze wymieszaj. Użyj rąk, aby zagnieść elastyczne ciasto, które nie przylgnie do rąk. Zwiń go w kulkę i zawiń w folię spożywczą, aby zapobiec wysychaniu. Można smarować olejem roślinnym. Pozostaw ciasto w spokoju na 20 do 30 minut.

3. Po tym, jak ciasto leży w spokoju, rozwiń z niego folię spożywczą i wymieszaj, dodając trochę mąki, jeśli to konieczne. Następnie rozwałkuj ciasto w duży okrąg o grubości nie większej niż 1-2 mm. im cieńsze będzie ciasto,tym smaczniejsze będą ciasta.

margarynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i posmaruj nią całą powierzchnię rozwałkowanego ciasta. Następnie trzymając ręce za krawędź, delikatnie zwiń ciasto w rolkę, tak mocno, jak to możliwe. Pokrój powstałą bułkę na kawałki o szerokości 5-6 cm, naciśnij każdy kawałek ręką, dzięki czemu będzie bardziej płaski i podobny do ciasta.

4. Umieść wszystkie powstałe ciasta na dużym naczyniu, przykryj folią spożywczą i włóż do zamrażarki na około 10 minut.

5. Posyp deskę lub stół kuchenny mąką. Wyjmij półfabrykaty z zamrażarki i zwiń je w cienkie okrągłe ciasta o średnicy mniej więcej równej patelni.

6. Wlej olej roślinny na patelnię nieprzywierającą i podgrzej na średnim ogniu. Następnie włóż rozwałkowaną tortillę na patelnię i przykryj. Smaż tortillę najpierw z jednej strony przez około 3-4 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę i smaż również na złoty kolor. Po kolei usmaż wszystkie ciasta i połóż je na talerzu.

gotowe uzbeckie tortille posyp cukrem według uznania i podawaj z gorącą aromatyczną herbatą!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy