skład / składniki
metoda gotowania
1. Dokładnie opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą. Oczyść mięso z kawałków skóry i tłuszczu. Wytnij Kości, jeśli są dostępne.
2. Przygotuj głęboki pojemnik (rondel lub miskę) i wlej tam wodę o temperaturze pokojowej. Następnie dodaj i rozpuść sól i cukier w wymaganych ilościach. Zanurz kurczaka w pojemniku z wodą, aby roztwór wodny całkowicie pokrył kawałki mięsa. I moczyć w nim filet z kurczaka przez około godzinę.
3. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
4. Po marynowaniu mięsa przez godzinę wyjmij filet z kurczaka z roztworu wodnego i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi.
5. W małym pojemniku wymieszaj wszystkie niezbędne przyprawy-czosnek w proszku i czarny świeżo zmielony pieprz. Dobrze jest zetrzeć mięso z kurczaka ze wszystkich stron tą mieszanką. Następnie obficie skrop kurczaka oliwą z oliwek, obracając go w różnych kierunkach.
6. Żeliwną patelnię grillową z żelazną lub wyjmowaną rączką (aby można ją było później włożyć do piekarnika) postawić na kuchence i podgrzać przez około 5 minut do maksymalnej temperatury.
7. Ułóż filety z kurczaka na gorącej powierzchni patelni i smaż kawałki do charakterystycznych brązowych pasków przez kilka minut z każdej strony.
8. Następnie włóż patelnię grillową wraz z filetem z kurczaka do nagrzanego piekarnika i doprowadzaj mięso do pełnej gotowości przez 15-20 minut, w zależności od grubości kawałków fileta. Gotowość mięsa z kurczaka można sprawdzić, przekłuwając najgrubszą część fileta termometrem kulinarnym. Jeśli znak termometru wskazuje 70 stopni Celsjusza i więcej, mięso jest już w pełni ugotowane i można je wyjąć z piekarnika.
9. Wyjmij patelnię grillową z filetem z kurczaka z piekarnika i odstaw mięso na około 5-10 minut. Następnie możesz zacząć kroić na stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Czosnek w proszku - 331 kcal/100g