filet z kurczaka na patelni grillowej

co jest lepszego niż kawałek soczystego mięsa z grilla?! Filet z kurczaka na patelni grillowej-pyszne kawałki chudego dietetycznego mięsa z chrupiącą skórką. Dzięki temu przepisowi kurczak jest wyjątkowo soczysty w środku z charakterystycznymi brązowymi paskami na apetycznej skórce. A jej pyszny zapach nie pozostawi nikogo obojętnym!
NadziejaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 9 g
tłuszcze 19 % 3 g
węglowodany 25 % 4 g
83 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Dokładnie opłucz filet z kurczaka pod bieżącą wodą. Oczyść mięso z kawałków skóry i tłuszczu. Wytnij Kości, jeśli są dostępne.

2. Przygotuj głęboki pojemnik (rondel lub miskę) i wlej tam wodę o temperaturze pokojowej. Następnie dodaj i rozpuść sól i cukier w wymaganych ilościach. Zanurz kurczaka w pojemniku z wodą, aby roztwór wodny całkowicie pokrył kawałki mięsa. I moczyć w nim filet z kurczaka przez około godzinę.

3. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

4. Po marynowaniu mięsa przez godzinę wyjmij filet z kurczaka z roztworu wodnego i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi.

5. W małym pojemniku wymieszaj wszystkie niezbędne przyprawy-czosnek w proszku i czarny świeżo zmielony pieprz. Dobrze jest zetrzeć mięso z kurczaka ze wszystkich stron tą mieszanką. Następnie obficie skrop kurczaka oliwą z oliwek, obracając go w różnych kierunkach.

6. Żeliwną patelnię grillową z żelazną lub wyjmowaną rączką (aby można ją było później włożyć do piekarnika) postawić na kuchence i podgrzać przez około 5 minut do maksymalnej temperatury.

7. Ułóż filety z kurczaka na gorącej powierzchni patelni i smaż kawałki do charakterystycznych brązowych pasków przez kilka minut z każdej strony.

8. Następnie włóż patelnię grillową wraz z filetem z kurczaka do nagrzanego piekarnika i doprowadzaj mięso do pełnej gotowości przez 15-20 minut, w zależności od grubości kawałków fileta. Gotowość mięsa z kurczaka można sprawdzić, przekłuwając najgrubszą część fileta termometrem kulinarnym. Jeśli znak termometru wskazuje 70 stopni Celsjusza i więcej, mięso jest już w pełni ugotowane i można je wyjąć z piekarnika.

9. Wyjmij patelnię grillową z filetem z kurczaka z piekarnika i odstaw mięso na około 5-10 minut. Następnie możesz zacząć kroić na stole.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Czosnek w proszku - 331   kcal/100g

Podobne przepisy