skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotowujemy ciasto na pizzę, dla którego podgrzewamy mleko do czterdziestu stopni Celsjusza, wlewamy do niego drożdże i cukier. Wszystko dobrze wymieszaj i umieść w ciepłym miejscu na 15 minut. W tym czasie drożdże są aktywowane, a na powierzchni mieszaniny pojawi się piana.
rozbij jajko do osobnej miski, wlej olej, a następnie dodaj mieszaninę drożdży, wymieszaj. Przesiej mąkę, sól i zagniataj ciasto. Ugniataj go do jednorodności, posłuszeństwa. Następnie formujemy kulkę, kładziemy ją na dnie miski i zaciskamy miskę folią spożywczą. Umieść miskę w ciepłym miejscu na 45 minut. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość.
w tym czasie przygotowujemy składniki nadzienia:
- pierś z kurczaka umyć, osuszyć papierowymi serwetkami, pokroić w średniej wielkości kostkę,
- kiełbasę kroimy w plasterki, jeśli jest cienka. Grube można pokroić w połówki kółek,
- boczek kroimy w kostkę,
- cebulę drobno siekamy w kostkę,
- trzy sery na grubej tarce.
umieść patelnię na średnim ogniu, połóż na niej kostki boczku. Smażyć na złoty kolor i aż tłuszcz się rozpuści. Dodaj kawałki kurczaka i koła kiełbasy, posiekaną cebulę, smaż na złoty kolor przez 10 minut. Włóż krewetki, mieszając, gotuj wszystko razem przez 3-5 minut, a następnie przenieś mieszaninę z patelni do osobnego ceramicznego lub szklanego pojemnika.
wracamy do testu. Przyszedł-rozwałkuj go na warstwę o grubości 3-4 mm, którą układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Posmaruj warstwę sosem pomidorowym. Na wierzchu rozprowadzamy mieszankę mięsa i krewetek, solimy, pieprzymy do smaku, a następnie posypujemy wszystko serem. Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
posyp gotową pizzę drobno posiekanymi ziołami i podawaj, aż ostygnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Krewetki w puszkach - 81 kcal/100g
- Krewetki gotowane - 95 kcal/100g
- Krewetki obrane mrożone - 60 kcal/100g
- Krewetki świeże - 97 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Suszone mięso - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Boczek gotowany - 447 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g