grillowana papryka

oryginalne danie, które jest proste w przygotowaniu! Grillowana papryka to bardzo smaczna gorąca przekąska, idealna do kebabów. Takie danie doskonale uzupełni bufet dla przyjaznego towarzystwa lub piknik na łonie natury. Może to być samodzielna przekąska.
morkofkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 54 % 7 g
węglowodany 38 % 5 g
90 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

w tym przepisie możesz użyć papryki w dowolnym kolorze, kształcie i rozmiarze. Najważniejsze jest to, że papryka jest cała, piękna, nieskażona, soczysta. Zasadniczo im bardziej mięsista i soczysta papryka, tym smaczniejsze danie uzyskuje się w końcu.

Grillowana papryka jest bardzo popularną gorącą przekąską w krajach zachodnich,ale z każdym rokiem zyskuje na popularności. Gotowanie takich papryki jest dość szybkie i proste. Wszystko, czego potrzebujesz, to sam pieprz, odrobina oliwy z oliwek i soku z limonki oraz szczypta soli morskiej.

paprykę na początek dokładnie spłukujemy pod bieżącą wodą i suszymy na ręczniku papierowym. Następnie przenieś paprykę do miski i posmaruj oliwą z oliwek. Dobrze wymieszaj, aby każda papryka była pokryta olejem. Następnie dodaj sok z limonki, aby nadać potrawie nieco pikantnego smaku. Papryka oczywiście ugotujemy w całości. Ale szczególnie duże, w zasadzie, można pokroić wzdłuż na kilka części - w tym przypadku należy je nasmarować mieszanką oleju i soku z limonki oraz od wewnątrz.

przygotowanie grilla. Możesz użyć grilla elektrycznego. Po podgrzaniu w małych porcjach rozprowadzamy paprykę na rozgrzanym grillu, tak aby każda papryka znalazła się na powierzchni smażenia. Smażyć paprykę, aż zaczną się na niej tworzyć bąbelki, a po stronie smażenia pojawią się charakterystyczne smażyć paski.

następnie rozprowadzamy smażoną paprykę w pięknym dużym naczyniu i ponownie układamy nową partię papryki na grillu. Następnie posyp grillowaną zieloną paprykę solą morską do smaku i podawaj.

tak łatwo jest przygotować tę przekąskę. Można ją przygotować na przyjazną rozmowę ;)

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Sok z limonki - 10   kcal/100g

Podobne przepisy