skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić koreańską makrelę heh z marchewką? Przygotuj jedzenie. Weź jedną dużą lub dwie małe ryby. Rozmrozić makrelę, przenosząc ją z zamrażarki do lodówki. Lepiej nie rozmrażać ryby do końca — w ten sposób łatwiej będzie ją pokroić. Dobrze umyj i oczyść warzywa. Weź ocet stołowy 9%, możesz użyć jabłka. Gotowy zestaw do dań koreańskich dobrze sprawdzi się jako przyprawa.
Krok 2:
Jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Usuń duże kości. Opłucz i pamiętaj, aby dobrze osuszyć filety.
Krok 3:
Napełnij makrelę octem, aby ryba była nim całkowicie pokryta. Nie lubię bardzo kwaśnego, więc rozcieńczyłem ocet w jednej trzeciej wodą. Przykryj makrelę drugim talerzem na wierzchu i umieść ucisk na wierzchu (słoik z wodą). Pozostaw rybę do marynowania w temperaturze pokojowej na dwie godziny.
Krok 4:
Zetrzyj umyte i obrane marchewki na koreańskiej tarce do marchwi. Jeśli nie masz specjalnej tarki, możesz pokroić ją ostrym nożem w paski. Lekko posolić marchewki i pamiętać je rękami, aby puściły sok i zmiękły. Złóż marchewki w głębokiej misce sałatkowej.
Krok 5:
Obierz cebulę i cienko pokrój ostrym nożem w półpierścienie (jeśli cebula jest duża, ćwierć pierścieni).
Krok 6:
Rozgrzej patelnię, wlej na nią olej roślinny. Posyp posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż będzie przezroczysta. Następnie dodaj posiekany czosnek i przyprawy na patelnię, wymieszaj. Nie miałem koreańskiej przyprawy do marchwi, więc osobno użyłam kolendry, papryki i mielonego pieprzu. Pozwól przyprawom uwolnić swój smak w rozgrzanym do czerwoności oleju przez minutę i zdejmij patelnię z ognia.
Krok 7:
Pokrój marynowaną makrelę na małe kawałki. Po marynowaniu ryba jest gotowana i trochę się rozłoży, więc pokrój bardzo ostrożnie ostrym nożem.
Krok 8:
Przenieś kawałki fileta z makreli do salaterki z marchewką.
Krok 9:
Umieść tam jeszcze gorącą smażoną cebulę z przyprawami.
Krok 10:
Dodaj sos sojowy.
Krok 11:
Delikatnie wymieszaj żywność drewnianą lub silikonową szpatułką. Niech Koreańska makrela heh z marchewką parzy przez 3-4 godziny, a najlepiej przez noc w lodówce. Podawaj sałatkę posypaną sezamem na wierzchu. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Makrela wędzona - 221 kcal/100g
- Makrela gotowana - 211 kcal/100g
- Makrela świeża - 181 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g