naleśniki na mleku kokosowym bez jajek

miękkie, aromatyczne, wegańskie, egzotyczne! Naleśniki z mlekiem kokosowym bez jajek są świetne dla tych, którzy nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego lub poszczą. Mleko kokosowe nadaje wyjątkowy smak i delikatność.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 43 % 21 g
węglowodany 49 % 24 g
296 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić naleśniki z mlekiem kokosowym? Przygotuj jedzenie do gotowania. Mleko kokosowe można kupić lub przygotować samodzielnie z wiórków kokosowych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź miskę, przesiej do niej mąkę. W takim przypadku przesiewanie nie ma na celu uczynienia naleśników bardziej wspaniałymi, wystarczy usunąć grudki i zanieczyszczenia, jeśli takie istnieją. Dodaj cukier i sól do mąki, wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej cienki strumień mleka kokosowego. Zawsze wolę wlewać płyn do mąki podczas robienia naleśników. W ten sposób powstaje mniej grudek niż wtedy, gdy mąkę wlewa się do płynu. Podczas wlewania mleka aktywnie mieszaj masę trzepaczką, jest to kolejny krok do jednorodności ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gdy cała mąka zostanie wymieszana, a ciasto będzie gładkie, wlej do niego olej roślinny. Ponownie wymieszaj i odstaw ciasto na 15-20 minut. W tym czasie aktywnie rozwija się w nim gluten, co jest ważne, ponieważ ciasto jest przygotowywane bez jajek. Gluten pomoże naleśnikom mniej się rozerwać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozgrzej patelnię, lepiej wziąć specjalny naleśnik z nieprzywierającą powłoką. Jeśli masz zwykły, posmaruj go olejem przed pierwszym naleśnikiem, aby łatwiej było go obrócić. Nie ma potrzeby smarowania patelni nieprzywierającą. Wlej trochę ciasta na patelnię. Zdecydowanie radzę, aby te naleśniki były małe - są bardzo delikatne i trudne do przewrócenia. Z małymi łatwiej będzie sobie poradzić.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż naleśniki na małym ogniu, aż zrumienią się z obu stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń gotowe naleśniki i podawaj na gorąco, dodając do nich owoce i polewając je miodem lub dżemem.

naleśniki okazały się bardzo smaczne! Bałam się, że będzie smak kokosa, ale nie, czułem tylko ledwo zauważalną nutę. Według własnego gustu zmniejszyłbym ilość cukru. Możesz dodać cynamon lub wanilię do takich naleśników.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mleko kokosowe - 230   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy