mięso w sosie sojowym w piekarniku

soczyste mięso w piekarniku w cudownej marynacie. Bardzo lubię mięso w sosie sojowym, ponieważ jest w nim szybko marynowane, nie wymaga dodatkowej soli, okazuje się soczyste i delikatne, a smak jest bardzo bogaty! Możesz wziąć dowolne mięso, ale wieprzowina pieczona w sosie sojowym jest szczególnie dobra!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 52 % 24 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 15 % 7 g
246 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować mięso w sosie sojowym? Przygotuj produkty do marynaty. Mam określony zestaw, ale możesz go zmienić, dodając lub usuwając niektóre składniki. To, z czego zrobisz marynatę, w rzeczywistości nie ma znaczenia, więc możesz użyć swojego, sprawdzonego i ulubionego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Możesz użyć prasy do czosnku lub zamiast krojenia zmiażdżyć goździki bokiem noża. Do tych celów odpowiedni jest również moździerz i tłuczek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, olej roślinny, posiekany czosnek. Dodaj skórkę z cytryny, suszone zioła do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dobrze ubij każdy kawałek wieprzowiny z obu stron młotkiem. Jeśli mięso ma biały film po bokach, pokrój go nożem w kilku miejscach-zapobiegnie to zgięciu mięsa przez & quot; kubek & quot; podczas procesu pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż kotlety w misce o odpowiednich rozmiarach. I napełnij wieprzowinę marynatą, uważając, aby rozprowadzić ją na całej powierzchni mięsa. Dobrze, jeśli wieprzowina jest zanurzona w marynacie przynajmniej częściowo.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mięso w misce z marynatą dokręć folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Gdy skończy się czas, wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż ubite mięso na pergaminie. Na wierzch polej marynatą. Zapobiegnie wysychaniu naczynia podczas pieczenia. Staraj się podlewać mięso, a nie Papier. Włóż wieprzowinę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut. Następnie włącz górny grill i zrumień go przez około 10 minut. Określ dokładny czas i temperaturę pieczenia w piekarniku!

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podawaj gotowe mięso w sosie sojowym natychmiast, gdy jest gorące, z dowolnym dodatkiem. Smacznego!

aby mięso nie wysychało z góry podczas pieczenia (od dołu jest otoczone sokiem i marynatą, która się z niego uwolniła), należy okresowo smarować je sosem z dna formy.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

najlepszym wyborem dla tego przepisu jest świeża polędwica wieprzowa lub polędwica. Mięso powinno być delikatne i bez "włókien", wtedy gotowy kotlet dosłownie rozpuści się w ustach. Lepiej natychmiast odmówić mięsa na kości.
zwykle biorę porcje kotletów wieprzowych lub kawałek karbonady bez kości i kroję go w plastry o odpowiedniej grubości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Schab surowy wędzony - 469   kcal/100g
  • Schab - 242   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy