skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować mięso w sosie sojowym? Przygotuj produkty do marynaty. Mam określony zestaw, ale możesz go zmienić, dodając lub usuwając niektóre składniki. To, z czego zrobisz marynatę, w rzeczywistości nie ma znaczenia, więc możesz użyć swojego, sprawdzonego i ulubionego.
Krok 2:
Obierz czosnek i drobno posiekaj nożem. Możesz użyć prasy do czosnku lub zamiast krojenia zmiażdżyć goździki bokiem noża. Do tych celów odpowiedni jest również moździerz i tłuczek.
Krok 3:
Zetrzyj skórkę z cytryny na drobnej tarce. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, olej roślinny, posiekany czosnek. Dodaj skórkę z cytryny, suszone zioła do marynaty. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Umyj wieprzowinę, osusz i pokrój na kawałki o grubości około 1 cm.
Krok 5:
Dobrze ubij każdy kawałek wieprzowiny z obu stron młotkiem. Jeśli mięso ma biały film po bokach, pokrój go nożem w kilku miejscach-zapobiegnie to zgięciu mięsa przez & quot; kubek & quot; podczas procesu pieczenia.
Krok 6:
Ułóż kotlety w misce o odpowiednich rozmiarach. I napełnij wieprzowinę marynatą, uważając, aby rozprowadzić ją na całej powierzchni mięsa. Dobrze, jeśli wieprzowina jest zanurzona w marynacie przynajmniej częściowo.
Krok 7:
Mięso w misce z marynatą dokręć folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny. Gdy skończy się czas, wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem.
Krok 8:
Połóż ubite mięso na pergaminie. Na wierzch polej marynatą. Zapobiegnie wysychaniu naczynia podczas pieczenia. Staraj się podlewać mięso, a nie Papier. Włóż wieprzowinę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 35 minut. Następnie włącz górny grill i zrumień go przez około 10 minut. Określ dokładny czas i temperaturę pieczenia w piekarniku!
Krok 9:
Podawaj gotowe mięso w sosie sojowym natychmiast, gdy jest gorące, z dowolnym dodatkiem. Smacznego!
aby mięso nie wysychało z góry podczas pieczenia (od dołu jest otoczone sokiem i marynatą, która się z niego uwolniła), należy okresowo smarować je sosem z dna formy.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
najlepszym wyborem dla tego przepisu jest świeża polędwica wieprzowa lub polędwica. Mięso powinno być delikatne i bez "włókien", wtedy gotowy kotlet dosłownie rozpuści się w ustach. Lepiej natychmiast odmówić mięsa na kości.
zwykle biorę porcje kotletów wieprzowych lub kawałek karbonady bez kości i kroję go w plastry o odpowiedniej grubości.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Schab surowy wędzony - 469 kcal/100g
- Schab - 242 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g