Sałatka z borowikami i kurczakiem

oryginalny, niezwykły smak, na świąteczny stół! Sałatka z borowikami i kurczakiem to danie łączące wiele różnych produktów, które jednocześnie bardzo harmonijnie się uzupełniają. Nadaje się na każdą ucztę — zarówno na co dzień, jak i na wakacje.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 8 g
tłuszcze 47 % 9 g
węglowodany 11 % 2 g
118 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z borowikami i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Mięso z kurczaka wstępnie ugotować i ostudzić. Lepiej jest użyć fileta z piersi, jest mniej tłusty. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Grzyby nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Zamrożone wstępnie rozmrozić.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż startą marchewkę na patelnię, wlej 2 łyżki wody i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść świeże grzyby z brudu i gruzu, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 30 minut. Następnie wrzuć je do durszlaka i ostudź. Smażyć grzyby na oleju roślinnym do miękkości. Mam grzyby zamrożone i wstępnie ugotowane, usmażyłem je od razu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno posiekaj. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zmiel orzeszki ziemne w blenderze. Wcześniej możesz go trochę wysuszyć na suchej patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz kurczaka, grzyby, jajka, ogórki i marchewkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Jeśli pozwala na to czas, włóż go do lodówki do namoczenia na 2 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż sałatkę na talerzu za pomocą pierścienia do gotowania, dobrze ją ubij. Wierzch sałatki posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zdejmij pierścień i podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

marchewki na sałatkę można smażyć na oleju, ale nie zrobiłam tego, żeby nie było zbyt tłuste.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Borowiki świeże - 34   kcal/100g
  • Białe smażone - 162   kcal/100g
  • Białe marynowane - 24   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy