skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z borowikami i kurczakiem? Przygotuj jedzenie. Mięso z kurczaka wstępnie ugotować i ostudzić. Lepiej jest użyć fileta z piersi, jest mniej tłusty. Jak gotować pierś z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Grzyby nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Zamrożone wstępnie rozmrozić.
Krok 2:
Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na grubej tarce, ogórki kiszone pokroić w drobną kostkę.
Krok 3:
Włóż startą marchewkę na patelnię, wlej 2 łyżki wody i gotuj na małym ogniu, aż będzie miękka.
Krok 4:
Oczyść świeże grzyby z brudu i gruzu, pokrój na małe kawałki i gotuj przez 30 minut. Następnie wrzuć je do durszlaka i ostudź. Smażyć grzyby na oleju roślinnym do miękkości. Mam grzyby zamrożone i wstępnie ugotowane, usmażyłem je od razu.
Krok 5:
Jajka ugotuj na twardo, obierz i drobno posiekaj. Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur. Schłodzony filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Zmiel orzeszki ziemne w blenderze. Wcześniej możesz go trochę wysuszyć na suchej patelni.
Krok 7:
W salaterce połącz kurczaka, grzyby, jajka, ogórki i marchewkę.
Krok 8:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Jeśli pozwala na to czas, włóż go do lodówki do namoczenia na 2 godziny.
Krok 9:
Ułóż sałatkę na talerzu za pomocą pierścienia do gotowania, dobrze ją ubij. Wierzch sałatki posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi.
Krok 10:
Zdejmij pierścień i podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
marchewki na sałatkę można smażyć na oleju, ale nie zrobiłam tego, żeby nie było zbyt tłuste.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal/100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Borowiki świeże - 34 kcal/100g
- Białe smażone - 162 kcal/100g
- Białe marynowane - 24 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g