pikantne skrzydełka z kurczaka
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
zaczynamy od wzięcia skrzydełek z kurczaka, rozmrożenia ich, jeśli zajdzie taka potrzeba, i wykonania kilku małych nacięć w najgrubszych częściach skrzydeł cienkim, ostrym nożem.Wykonaj dwa nacięcia w grubych częściach skrzydeł. W osobnej małej misce (nie plastikowej) łączymy zmiażdżony czosnek i wszystkie wyżej wymienione przyprawy, dokładnie je mieszamy. Wkładamy skrzydła do tej mieszanki, mieszamy i pozostawiamy na noc w lodówce do namoczenia. Rano wyjmujemy przygotowane skrzydła i smażymy je na patelni na oleju na patelni z obu stron, aż utworzą się złote Skórki. Gdy wszystkie skrzydła są gotowe, połóż je na talerzu i podawaj na zimno lub na gorąco.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Curry - 352 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Skrzydełka z kurczaka - 186 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g