sos miodowo-musztardowy z octem i oliwą z oliwek
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
miód lepiej lekko podgrzać przed gotowaniem. Nawiasem mówiąc, ocet może być jabłkiem i winem – tutaj zależy od Twojego osobistego uznania. Wlej oliwę z oliwek do miski, zacznij ubijać mikserem z małą prędkością. Następnie stopniowo dodajemy inne składniki, a na końcu-podgrzany miód. Ubijaj przez minutę. Jeśli zostanie wykonany prawidłowo, SOS przybierze białawy odcień (dla niektórych przybiera wygląd majonezu). Zasadniczo jest to majonez, tylko domowy, z dodatkiem miodu i bez żółtek jaj. Ten sos jest doskonale przechowywany w chłodnym miejscu, dzięki czemu można go przygotować na przyszłość. Chociaż osobiście nie odważyłam się trzymać go w innym miejscu niż lodówka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g