skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chińskie chisanchi? Używam mrożonych kostek bakłażana, więc wyjmuję niezbędną porcję, wkładam ją do pojemnika i rozmrażam w temperaturze pokojowej. Jeśli używasz świeżego bakłażana, najpierw umyj go, pokrój w małe kostki, posyp je solą. Pozostaw je w ten sposób na 20-30 minut. Odbywa się to tak, że nie są gorzkie. Po pół godzinie opłucz kostki pod zimną wodą i osusz, aby nie było nadmiaru płynu.
Krok 2:
Obierz bulwy obieraczką do ziemniaków, posiekaj ziemniaki za pomocą noża lub krajalnicy (będzie piękniejsza ,a kostki będą takie same). Opłucz go, aby usunąć nadmiar skrobi, osusz. Umieść ziemniaki na patelni, wlej trochę oleju i usmaż ziemniaki tak, aby były tylko w połowie ugotowane, to znaczy usmaż je na prawie maksymalnym ogniu. Ponieważ wszystkie kuchenki działają inaczej, w razie potrzeby należy dostosować ogień.
Krok 3:
Papryka obierz, usuń łodygę i nasiona. Pokrój go na podłużne kawałki. Włóż ziemniaki z patelni do głębokiego pojemnika, połóż posiekaną paprykę na tej samej patelni, a także smaż ziemniaki na maksymalnym ogniu dosłownie przez 2-3 minuty. Następnie przenieś go do pojemnika z ziemniakami.
Krok 4:
W razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju sezamowego i umieść kawałki bakłażana na patelni. Smaż przez 3-4 minuty, po czym wlej cukier na patelnię do bakłażana i smaż przez kolejną 1 minutę.
Krok 5:
Włóż paprykę i ziemniaki do połowy ugotowane z powrotem na patelnię, dodaj całą wymaganą objętość sosu sojowego, kontynuuj gotowanie potrawy przez kolejne 4 minuty.
Krok 6:
W małym pojemniku wymieszaj skrobię z wodą, dodaj do warzyw. Również w tym kroku dodaj posiekany ząbek czosnku, dobrze wymieszaj składniki. Gotuj warzywa przez kolejne 5 minut.
danie jest specjalnie przygotowane tylko na 2 porcje, aby natychmiast je zjeść, ponieważ podgrzane później nie jest już tak smaczne, chociaż i tak jemy za oba policzki. Warzywa uzyskuje się w bardzo smacznym sosie sojowo-skrobiowym, jemy to danie z wielką przyjemnością nawet bez mięsa, nic do niego nie jest potrzebne. Polecam spróbować każdemu, kto kocha chińską kuchnię. Bardzo kochamy!
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g