skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania sałatki z wędzoną kiełbasą i świeżym ogórkiem. Możesz wziąć kiełbasę częściowo wędzoną, wędzoną lub taką samą kiełbasę, którą wziąłem. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, ale jeśli nie jest to możliwe, kapusta jest również odpowiednia z zapasów. Cebula jest bardzo mała, dla ostrości. Przygotuj głębokie naczynia do sałatki.
Krok 2:
Umyj kapustę, uwolnij z górnych liści i pokrój na ćwiartki. Jedna czwarta główki kapusty (1-1, 5 kg) nadaje się do sałatki. Drobno posiekaj kapustę, włóż do przygotowanej salaterki, Posol i ugniataj rękami, aby wypuścić sok.
Krok 3:
Wyjmij kiełbasę z opakowania, obierz. Pokrój losowo: w paski, pół koła lub koła. Włóż do salaterki do kapusty. Wziąłem taką kiełbasę, małą. Ale możesz wziąć dowolną. Zrobiłem taką sałatkę więcej niż raz i doskonale komponuje się z każdą wędzoną kiełbasą, a nawet szynką.
Krok 4:
Biorę tutaj zwykłą cebulę, ale możesz wziąć zarówno sałatkę, jak i świeżą zieleń. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Złożyć w misce do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 5:
Umyj świeże ogórki, osusz ręcznikiem. Odetnij końcówki i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj startego ogórka do sałatki. Lepiej dodać starte ogórki przed podaniem sałatki, w przeciwnym razie ogórki dadzą dużo soku.
Krok 6:
Dodaj majonez do sałatki, sól do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Oprócz majonezu możesz dodać inny dressing, na przykład z jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.
Krok 7:
Sałatka może być podawana od razu, przyozdobiona świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Ta sałatka witaminowa doskonale uzupełni dania ziemniaczane.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbasa wędzona - 507 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g