Sałatka z wędzoną kiełbasą i świeżym ogórkiem

Prosta, ale bardzo soczysta, pyszna sałatka z wędzoną kiełbasą. Sałatka ze świeżych warzyw będzie zawsze mile widzianym gościem na twoim stole. Co więcej, takie sałatki można przygotować zarówno na rodzinny obiad, jak i na świąteczny stół. Dzisiaj proponuję spróbować bardzo prostej sałatki z jarmużu, świeżego ogórka i wędzonej kiełbasy. Lekka sałatka nie zajmuje dużo czasu, a rezultatem jest soczysta, aromatyczna, satysfakcjonująca sałatka.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 6 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 28 % 5 g
149 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do przygotowania sałatki z wędzoną kiełbasą i świeżym ogórkiem. Możesz wziąć kiełbasę częściowo wędzoną, wędzoną lub taką samą kiełbasę, którą wziąłem. Lepiej jest wziąć młodą kapustę, ale jeśli nie jest to możliwe, kapusta jest również odpowiednia z zapasów. Cebula jest bardzo mała, dla ostrości. Przygotuj głębokie naczynia do sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj kapustę, uwolnij z górnych liści i pokrój na ćwiartki. Jedna czwarta główki kapusty (1-1, 5 kg) nadaje się do sałatki. Drobno posiekaj kapustę, włóż do przygotowanej salaterki, Posol i ugniataj rękami, aby wypuścić sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wyjmij kiełbasę z opakowania, obierz. Pokrój losowo: w paski, pół koła lub koła. Włóż do salaterki do kapusty. Wziąłem taką kiełbasę, małą. Ale możesz wziąć dowolną. Zrobiłem taką sałatkę więcej niż raz i doskonale komponuje się z każdą wędzoną kiełbasą, a nawet szynką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Biorę tutaj zwykłą cebulę, ale możesz wziąć zarówno sałatkę, jak i świeżą zieleń. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Złożyć w misce do wcześniej przygotowanych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj świeże ogórki, osusz ręcznikiem. Odetnij końcówki i zetrzyj na grubej tarce. Dodaj startego ogórka do sałatki. Lepiej dodać starte ogórki przed podaniem sałatki, w przeciwnym razie ogórki dadzą dużo soku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj majonez do sałatki, sól do smaku i wszystko dokładnie wymieszaj. Oprócz majonezu możesz dodać inny dressing, na przykład z jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka może być podawana od razu, przyozdobiona świeżym koperkiem lub natką pietruszki. Ta sałatka witaminowa doskonale uzupełni dania ziemniaczane.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa wędzona - 507   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy