skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sos zadziki (tzatziki)? Przygotuj produkty na początek. Wybierz jogurt bez dodatków, naturalny. Tradycyjnie zaziki lub tzatziki są przygotowywane z jogurtu greckiego - ma bardzo gęstą konsystencję. Jeśli nie znajdziesz takiego w sprzedaży, weź zwykły i zrzuć go na noc w gazie-jogurt stanie się znacznie gęstszy.
Krok 2:
Najpierw przygotuj zielenie. Należy go bardzo dobrze umyć pod bieżącą wodą i wysuszyć. Następnie drobno posiekaj.
Krok 3:
Teraz zajmij się ogórkiem. Jeśli ogórek jest duży i ma grubą skórkę, należy go obrać. Nasiona z tego też lepiej usunąć. Pozostaw młodego ogórka o cienkiej skórze bez zmian. Zetrzyj czysty umyty ogórek na grubej tarce. Przenieś do osobnej miski, możesz nawet włożyć startego ogórka do sita i umieścić nad miską. Dodaj trochę soli i odstaw na pięć minut.
Krok 4:
Obierz czosnek i drobno posiekaj goździki. Użyłem wyciskacza do czosnku, ale możesz go zetrzeć.
Krok 5:
W międzyczasie ogórek dał sok, należy go spuścić. Jeśli trzymałeś go na sicie, po prostu spuść uwolniony płyn. Jeśli leżał tylko w misce, najpierw wyciśnij masę ogórka rękami. A potem spuść nadmiar.
Krok 6:
Do jogurtu dodaj posiekane warzywa, starty i wyciśnięty ogórek, czosnek, sól i pieprz.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj sos, spróbuj soli. W razie potrzeby dodaj więcej. Pozostaw SOS zaziki na 15 minut. Przed podaniem skrop oliwą z oliwek.
sos jest gęsty, świeży, bardzo aromatyczny! Podałam go do mięsa, świetnie pasuje!
jako substytut jogurtu możesz wziąć matzoni, kefir, ayran, zsiadłe mleko, domową gęstą śmietanę.
weź również dowolne warzywa-koperek, pietruszka, mięta jest idealna.
do sosu można dodać drobno posiekaną cebulę.
jeśli sfermentowany produkt mleczny nie jest bardzo kwaśny, dodaj sok z cytryny lub ocet winny. Możesz również dodać startą skórkę.
również ten sos może być używany do hot dogów, burgerów i kanapek.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal / 100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g