skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny winegret z piklami i groszkiem? Przygotuj jedzenie. Ziemniaki, marchew i buraki umyć i ugotować w mundurze. Lepiej gotować warzywa osobno, ponieważ ziemniaki potrzebują mniej czasu gotowania, aby w pełni ugotować niż buraki i marchewki. Aby warzywa były smaczniejsze, możesz dodać szczyptę cukru do wody. Sprawdź gotowość warzyw ostrym nożem-powinien je łatwo przebić.
Krok 2:
Spuść wodę, pozwól warzywom całkowicie ostygnąć. Zdejmij skórkę z ziemniaków, buraków i marchwi. Pokrój ziemniaki w drobną kostkę. Możesz użyć specjalnych rozdrabniaczy z dyszami do krojenia warzyw w kostkę.
Krok 3:
Pokrój również marchewki w małe kostki.
Krok 4:
Pokrój buraki w kostkę tego samego rozmiaru co reszta warzyw. Włóż buraki do osobnej miski, dodaj łyżkę oleju roślinnego i wymieszaj. Jest to konieczne, aby buraki nie zabarwiły reszty warzyw, a następnie winegret pozostanie jasny i wielokolorowy.
Krok 5:
Pokrój ogórki kiszone w małe kostki. Sposób marynowania ogórków wpływa również na smak sałatki. Na przykład ogórki beczkowe sprawiają, że winegret jest szczególnie aromatyczny i pyszny.
Krok 6:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem. Aby cebula w sałatce nie była gorzka, możesz zalać ją wrzącą wodą lub zalać zimną wodą przez 15 minut.
Krok 7:
W klasycznym przepisie kiszona kapusta jest dodawana do winegret, ale jeśli nie ma kapusty, możesz się bez niej obejść. Jarmuż nadaje winegretowi przyjemną kwaskowatość i pikantność, zawsze staram się go znaleźć na winegret.
Krok 8:
Umyj zieloną cebulę, osusz ręcznikami papierowymi i drobno posiekaj nożem.
Krok 9:
Włóż wszystkie ugotowane składniki do głębokiej salaterki. Dodaj do smaku zielony groszek w puszkach, cukier i sól.
Krok 10:
Wlej olej roślinny, ocet, wymieszaj. Włóż miskę winegret do lodówki na 20 minut. Schłodzona sałatka jest znacznie smaczniejsza. Vinaigrette jest gotowy. Smacznego!
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
ocet w przepisach, chyba że autor zaznaczy inaczej, jest domyślnie dodawany w stężeniu 9%.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kapusta kiszona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g