skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z rodzynkami i kwaśną śmietaną?Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby śmietanę można zastąpić niesłodzonym jogurtem, dzięki czemu sałatka jest mniej kaloryczna. Lub odwrotnie, mleko skondensowane, które uwielbiają dzieci, wtedy miód nie musi być dodawany, w przeciwnym razie będzie zbyt słodki. Miodu nie należy również dodawać alergikom. Możesz dodać trochę cukru zamiast miodu, ale będzie słodki bez niego dzięki rodzynkom.
Krok 2:
Opłucz rodzynki, kilkakrotnie zmieniając wodę i zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 minut, aby rodzynki się gotowały. Spuść wodę, wysusz rodzynki ręcznikiem papierowym.
Krok 3:
Marchewki lepiej używać świeżych i soczystych, są smaczniejsze i zawierają więcej witamin. Umyj warzywa, obierz (jeśli marchewka pochodzi tylko z ogrodu, nie można jej wyczyścić, wystarczy przetrzeć grubą szczotką, aby usunąć brud, większość witamin znajduje się w skórze marchwi. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 4:
Orzechy włoskie (jeśli zostały zakupione obrane, opłucz i wysusz) drobno posiekaj nożem lub posiekaj w inny wygodny sposób, nie warto ich mielić na kurz, orzechy powinny być odczuwalne w tej sałatce.
Krok 5:
W misce z marchewką dodaj rodzynki.
Krok 6:
Wyślij tam orzechy włoskie, miód i śmietanę, możesz użyć produktu o dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej jest wziąć gęstą śmietanę, aby nie rozprzestrzeniła się w sałatce. Wymieszać.
Krok 7:
Sałatka jest gotowa. Umieść go w naczyniu do serwowania lub podawaj w tej salaterce, posyp posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu sałatki i udekoruj gałązką świeżej pietruszki. Możesz wstępnie schłodzić sałatkę, będzie bardziej soczysta i przyjemniejsza w smaku. Smacznego!
tę sałatkę można nazwać prawdziwą "bombą witaminową", ponieważ składa się tylko ze zdrowych pokarmów. Marchew jest bogata w witaminy A, grupy B, które zwiększają hemoglobinę, D, E, PP, które spowalniają proces starzenia, poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego; fosfor i potas wzmacniające zęby i kości, fluor odpowiedzialny za pracę tarczycy i wiele innych. Ale dla lepszego wchłaniania witamin z marchwi warzywo to należy spożywać z tłuszczami, na przykład produktami takimi jak śmietana. Orzechy włoskie są również bogate w jod i inne przydatne substancje, dzięki którym normalizuje metabolizm, poprawia przepływ krwi, tarczycę, mózg, wzrok i pamięć oraz ma inne właściwości. Miód i rodzynki są również bardzo zdrowe, ale osoby cierpiące na alergie muszą uważać na jedzenie miodu.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g