Sałatka z rodzynkami i śmietaną

bardzo smaczna, lekka, zdrowa sałatka na lunch lub kolację! Taka sałatka doskonale uzupełni posiłek obiadowy dla całej rodziny, jest szczególnie przydatna ze względu na skład dla dzieci, a także nadaje się do menu tych, którzy monitorują swoje odżywianie i sylwetkę.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 26 % 8 g
węglowodany 65 % 20 g
166 kcal
IG: 25 / 45 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z rodzynkami i kwaśną śmietaną?Przygotuj składniki według listy. W razie potrzeby śmietanę można zastąpić niesłodzonym jogurtem, dzięki czemu sałatka jest mniej kaloryczna. Lub odwrotnie, mleko skondensowane, które uwielbiają dzieci, wtedy miód nie musi być dodawany, w przeciwnym razie będzie zbyt słodki. Miodu nie należy również dodawać alergikom. Możesz dodać trochę cukru zamiast miodu, ale będzie słodki bez niego dzięki rodzynkom.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz rodzynki, kilkakrotnie zmieniając wodę i zalej wrzącą wodą, odstaw na 5 minut, aby rodzynki się gotowały. Spuść wodę, wysusz rodzynki ręcznikiem papierowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Marchewki lepiej używać świeżych i soczystych, są smaczniejsze i zawierają więcej witamin. Umyj warzywa, obierz (jeśli marchewka pochodzi tylko z ogrodu, nie można jej wyczyścić, wystarczy przetrzeć grubą szczotką, aby usunąć brud, większość witamin znajduje się w skórze marchwi. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Orzechy włoskie (jeśli zostały zakupione obrane, opłucz i wysusz) drobno posiekaj nożem lub posiekaj w inny wygodny sposób, nie warto ich mielić na kurz, orzechy powinny być odczuwalne w tej sałatce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W misce z marchewką dodaj rodzynki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij tam orzechy włoskie, miód i śmietanę, możesz użyć produktu o dowolnej zawartości tłuszczu, ale lepiej jest wziąć gęstą śmietanę, aby nie rozprzestrzeniła się w sałatce. Wymieszać.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka jest gotowa. Umieść go w naczyniu do serwowania lub podawaj w tej salaterce, posyp posiekanymi orzechami włoskimi na wierzchu sałatki i udekoruj gałązką świeżej pietruszki. Możesz wstępnie schłodzić sałatkę, będzie bardziej soczysta i przyjemniejsza w smaku. Smacznego!

tę sałatkę można nazwać prawdziwą "bombą witaminową", ponieważ składa się tylko ze zdrowych pokarmów. Marchew jest bogata w witaminy A, grupy B, które zwiększają hemoglobinę, D, E, PP, które spowalniają proces starzenia, poprawiają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego; fosfor i potas wzmacniające zęby i kości, fluor odpowiedzialny za pracę tarczycy i wiele innych. Ale dla lepszego wchłaniania witamin z marchwi warzywo to należy spożywać z tłuszczami, na przykład produktami takimi jak śmietana. Orzechy włoskie są również bogate w jod i inne przydatne substancje, dzięki którym normalizuje metabolizm, poprawia przepływ krwi, tarczycę, mózg, wzrok i pamięć oraz ma inne właściwości. Miód i rodzynki są również bardzo zdrowe, ale osoby cierpiące na alergie muszą uważać na jedzenie miodu.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g

Podobne przepisy