skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Istnieje kilka przepisów na sałatkę " Wiecha "z różnymi dodatkami, ale klasyczna" Wiecha " zawiera tylko buraki, marchew, białą kapustę i oliwę z oliwek. W żadnym wypadku nie można dodać soli do sałatki, w przeciwnym razie nie będzie efektu oczyszczania. W niektórych przepisach zamiast lub razem z oliwą z oliwek dodaje się sok z cytryny, ogórki, seler, zioła, jabłka i inne owoce, płatki owsiane.
Krok 2:
Umyj buraki, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Lepiej zetrzeć wszystkie warzywa na drobnej tarce, aby łatwiej było przeżuć sałatkę.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj.
Krok 4:
Obieramy białą kapustę z górnych brudnych liści, a także pocieramy, jeśli wydaje się to trudne, można ją bardzo drobno posiekać nożem.
Krok 5:
Włóż wszystkie składniki do głębokiej salaterki, dodaj trochę oliwy z oliwek. Nadmiar oleju nie jest również potrzebny sałatce, zwiększy to zawartość kalorii w naczyniu. Mieszać. Lepiej pozostawić sałatkę na chwilę w lodówce, będzie bardziej soczysta i smaczniejsza.
Krok 6:
Smacznego!
dlaczego ta sałatka warzywna ze świeżych warzyw ma taką nazwę?! Sałatka "Wiecha" swoją nazwę zawdzięcza działaniu oczyszczającemu na organizm. Dzięki systematycznemu stosowaniu tej sałatki z jelit wydostaje się szkodliwa zawartość: kamienie kałowe, toksyny, sole, żółć i inne produkty przemiany materii. Buraki zawierają pektynę, która pochłania pierwiastki radioaktywne, cholesterol i inne niebezpieczne substancje. Marchew nasyca organizm karotenem, normalizuje metabolizm węglowodanów. Kapusta poprawia przemianę jelit, obniża poziom cholesterolu i redukuje tkankę tłuszczową. Oliwa z oliwek oczyszcza wątrobę, jelita, naczynia krwionośne, pomaga normalizować pracę jelit i łagodzi zaparcia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g