sałatka kapusta pekińska pomidory ser

przepyszna sałatka dla miłośników lekkich posiłków. Bardzo smaczna, lekka i świeża sałatka warzywna. Będzie doskonałym dodatkiem do każdego dania mięsnego. Przygotuj go dla swojej rodziny na lunch lub kolację.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 4 g
tłuszcze 59 % 10 g
węglowodany 18 % 3 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę kapusta pekińska pomidory ser? Aby przygotować sałatkę, przygotuj niezbędne składniki. Usuń górne liście z kapusty pekińskiej - nie będziemy ich potrzebować. Pomidory dobrze opłucz w chłodnej wodzie. Zioła, cebula i koperek, a także spłucz i lekko osusz ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci. Ser można stosować dowolnego rodzaju, ale najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój główkę kapusty pekińskiej wzdłuż na dwie części. Więc wygodniej będzie go pokroić. Posiekaj kapustę pekińską i pamiętaj trochę rękami. Po co męczyć ręce? Jest to konieczne, aby kapusta stała się bardziej miękka i zaczęła wypuszczać sok. To doda smaku gotowej sałatce miękkości i delikatności. Włóż posiekaną kapustę do miski, w której ugotujesz sałatkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na dwie połówki i wytnij miejsce łodygi. Pokrój pomidory w cienkie, ale duże plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokrojone pomidory do miski na kapustę pekińską.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz go pocierać natychmiast w misce do sałatki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek, a także Wyślij do miski na sałatkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw wszystkie składniki odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj. Przed podaniem lekko schłodź sałatkę w lodówce. W razie potrzeby zamiast majonezu do sosu sałatkowego można użyć oliwy z oliwek z sokiem z cytryny lub zwykłej śmietany.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Możesz także ułożyć gotową sałatkę w porcjach. Smacznego!

kapusta pekińska doskonale komponuje się z wieloma składnikami, więc przygotowanie dowolnej sałatki z jej udziałem nie będzie trudne.
aby uzyskać największą sytość sałatki, możesz dodać do niej krakersy lub wędzonego kurczaka. A dla słodyczy możesz uzupełnić sałatkę kukurydzą w puszkach. Po dodaniu nowego składnika zmieni się również smak sałatki. Dlatego istnieje wiele opcji jego przygotowania. Włącz fantazję i gotuj dla zdrowia!

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal / 100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal / 100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal / 100g
  • Kapusta pekińska - 16   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g

Podobne przepisy