skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę kapusta pekińska pomidory ser? Aby przygotować sałatkę, przygotuj niezbędne składniki. Usuń górne liście z kapusty pekińskiej - nie będziemy ich potrzebować. Pomidory dobrze opłucz w chłodnej wodzie. Zioła, cebula i koperek, a także spłucz i lekko osusz ręcznikiem, aby usunąć nadmiar wilgoci. Ser można stosować dowolnego rodzaju, ale najważniejsze jest to, że można go łatwo zetrzeć.
Krok 2:
Pokrój główkę kapusty pekińskiej wzdłuż na dwie części. Więc wygodniej będzie go pokroić. Posiekaj kapustę pekińską i pamiętaj trochę rękami. Po co męczyć ręce? Jest to konieczne, aby kapusta stała się bardziej miękka i zaczęła wypuszczać sok. To doda smaku gotowej sałatce miękkości i delikatności. Włóż posiekaną kapustę do miski, w której ugotujesz sałatkę.
Krok 3:
Pokrój pomidory na dwie połówki i wytnij miejsce łodygi. Pokrój pomidory w cienkie, ale duże plasterki.
Krok 4:
Włóż pokrojone pomidory do miski na kapustę pekińską.
Krok 5:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Możesz go pocierać natychmiast w misce do sałatki.
Krok 6:
Drobno posiekaj zieloną cebulę i koperek, a także Wyślij do miski na sałatkę.
Krok 7:
Dopraw wszystkie składniki odrobiną majonezu i dobrze wymieszaj. Przed podaniem lekko schłodź sałatkę w lodówce. W razie potrzeby zamiast majonezu do sosu sałatkowego można użyć oliwy z oliwek z sokiem z cytryny lub zwykłej śmietany.
Krok 8:
Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Możesz także ułożyć gotową sałatkę w porcjach. Smacznego!
kapusta pekińska doskonale komponuje się z wieloma składnikami, więc przygotowanie dowolnej sałatki z jej udziałem nie będzie trudne.
aby uzyskać największą sytość sałatki, możesz dodać do niej krakersy lub wędzonego kurczaka. A dla słodyczy możesz uzupełnić sałatkę kukurydzą w puszkach. Po dodaniu nowego składnika zmieni się również smak sałatki. Dlatego istnieje wiele opcji jego przygotowania. Włącz fantazję i gotuj dla zdrowia!
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal / 100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal / 100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal / 100g
- Kapusta pekińska - 16 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g