skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto bez mleka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Każdy bezwonny olej roślinny jest odpowiedni.
Krok 2:
Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. W przypadku braku termometru kulinarnego wymaganą temperaturę można określić w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne - nie jest zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia. Dodaj cukier, sól i drożdże do wody. Mieszaj, aż się rozpuści.
Krok 3:
W zbyt niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, ciasto nie wzrośnie, a smak gotowych ciast zostanie zepsuty. Dodaj 4 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw na 20-30 minut w ciepłym miejscu.
Krok 4:
Jeśli na powierzchni pojawiła się puszysta Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz dalej gotować.
Krok 5:
Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego do ciasta. Pozostaw kolejną łyżkę do nasmarowania miski (krok 8). Wszystko dobrze wymieszaj, aby olej równomiernie rozprowadził się w płynie.
Krok 6:
Przesiej większość pozostałej mąki do miski. Dodaj płynny składnik do mąki. Zagnieść ciasto.
Krok 7:
Gdy mąka skończy się w misce, dodaj ją małymi porcjami. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.
Krok 8:
Dodaj mąkę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Nie ubijaj ciasta mąką-powinno być miękkie i delikatne. Jeśli mąka pozostanie, przyda się podczas rzeźbienia ciast. Posmaruj dno i boki miski olejem roślinnym, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami z masłem. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny.
Krok 9:
Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość kilka razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.
zrób paszteciki, smarując ręce olejem lub posypując mąką.
z ilości produktów podanych w przepisie uzyskuje się ciasto na około 20 ciast. Dokładna ilość zależy od ich wielkości.
produkty z takiego ciasta można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. I nawet po dniu pozostają smaczne.
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g