ciasto bez mleka i jajek na wodzie

we wszystkim najpiękniejszą rzeczą jest prostota! Ciasto bez mleka i jajek ugniata się po prostu. Można z niego zrobić nie tylko różne ciasta, ale także bułki, ciasta, a nawet pizzę. A wypieki z niego są smaczne, lekkie i przewiewne.
RopotushkaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 24-30 sierpnia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 75 % 33 g
202 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto bez mleka? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Każdy bezwonny olej roślinny jest odpowiedni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej wodę do temperatury 37-40 stopni. W przypadku braku termometru kulinarnego wymaganą temperaturę można określić w następujący sposób: upuść kroplę wody na wewnętrzną stronę nadgarstka. Jeśli uczucie jest neutralne - nie jest zimne ani gorące, temperatura jest odpowiednia. Dodaj cukier, sól i drożdże do wody. Mieszaj, aż się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W zbyt niskiej temperaturze drożdże będą działać wolniej i będą potrzebować więcej czasu na gotowanie. W podwyższonej temperaturze drożdże umrą, ciasto nie wzrośnie, a smak gotowych ciast zostanie zepsuty. Dodaj 4 łyżki mąki, wymieszaj i pozostaw na 20-30 minut w ciepłym miejscu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jeśli na powierzchni pojawiła się puszysta Czapka, drożdże uaktywniły się i możesz dalej gotować.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj 2 łyżki oleju roślinnego do ciasta. Pozostaw kolejną łyżkę do nasmarowania miski (krok 8). Wszystko dobrze wymieszaj, aby olej równomiernie rozprowadził się w płynie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej większość pozostałej mąki do miski. Dodaj płynny składnik do mąki. Zagnieść ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gdy mąka skończy się w misce, dodaj ją małymi porcjami. Kiedy ugniatanie łyżką stanie się trudne, zacznij to robić rękami. Dokładnie zagnieść ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Nie ubijaj ciasta mąką-powinno być miękkie i delikatne. Jeśli mąka pozostanie, przyda się podczas rzeźbienia ciast. Posmaruj dno i boki miski olejem roślinnym, aby ciasto nie przykleiło się do naczynia. Gotowe ciasto obtocz również rękami z masłem. Przykryj miskę serwetką lub ręcznikiem, aby nie wyschła i dobrze się unosiła. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 1,5-2 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ciasto zwiększyło swoją objętość kilka razy, jest gotowe i możesz zacząć z nim pracować.

zrób paszteciki, smarując ręce olejem lub posypując mąką.

z ilości produktów podanych w przepisie uzyskuje się ciasto na około 20 ciast. Dokładna ilość zależy od ich wielkości.

produkty z takiego ciasta można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. I nawet po dniu pozostają smaczne.

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

Przyjmij sobie zasadę, że ilość mąki nigdy nie jest ustalana z góry podczas przygotowywania mąki i pieczywa! Wskaźnik ten zawsze będzie się wahał, ponieważ mąka może mieć różną Wilgotność, różnić się stopniem mielenia i poziomem glutenu oraz innymi wskaźnikami, co nieuchronnie wpływa na jej zdolność do wiązania się z płynną mieszaniną w cieście. Ponieważ w domu nie można wykonać testu laboratoryjnego w celu określenia wszystkich parametrów i wskaźników mąki, zalecamy działanie zgodnie z zasadą "mąka do wody", to znaczy wziąć płyn dokładnie zgodnie z przepisem i dodać mąkę do składnika płynnego nie wszystkie naraz, ale w częściach, osiągając pożądaną konsystencję (podczas gdy mąka może odejść trochę więcej lub, przeciwnie, mniej niż w przepisie). Dzięki tej technice proporcje składników są dokładniej zachowane, a jakość ciasta nie jest tracona. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

ważne! Używając suchych drożdży należy pamiętać, że występują one w dwóch formach: aktywnej i natychmiastowej(przed użyciem przeczytaj uważnie instrukcję!).
aktywne suche drożdże przypominają zewnętrznie koraliki lub małe kulki. Przed zastosowaniem należy je wybudzić z"trybu uśpienia". W tym celu aktywne drożdże rozcieńcza się w ciepłej słodkiej wodzie, mleku lub serwatce. Powstałe bąbelki, piana lub" czapka " wskazują, że drożdże są gotowe do dalszego użycia. Aktywne suche drożdże należy doprowadzić do całkowitego rozpuszczenia w cieczy, w przeciwnym razie z powodu pozostałych ziaren ciasto może nie wzrosnąć, a wypieki zostaną zepsute (ziarna drożdży, które nie rozpuściły się w cieczy i dostały się do ciasta, nie rozproszą się same, co oznacza, że nie będą działać).
natychmiastowe suche drożdże są łatwiejsze do zastosowania. Nie muszą być aktywowane przed użyciem. Takie drożdże wraz z innymi składnikami są po prostu dodawane do ciasta. W rezultacie Czas pieczenia jest skrócony.
należy również pamiętać, że oba rodzaje suchych drożdży mogą różnić się aktywnością u różnych producentów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy