skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić świąteczne kanapki z wątróbką dorsza? Najpierw przygotuj grzanki. Jak zrobić grzanki? Przygotuj składniki. Możesz wziąć dowolny chleb — zarówno żytni, jak i biały.
Krok 2:
Pokrój chleb na niezbyt grube plastry. Jeśli plastry są duże, pokrój je na pół.
Krok 3:
Na patelni rozgrzej olej roślinny i usmaż na nim chleb z obu stron na złoty kolor.
Krok 4:
Przenieś chleb na talerz. Obierz czosnek. Natrzyj czosnek gorącym chlebem ze wszystkich stron.
Krok 5:
Jak zrobić nadzienie? Przygotuj dla niej jedzenie. Wybierz ser dobrej jakości, bez dodatku tłuszczów roślinnych.
Krok 6:
Wyjmij wątrobę dorsza ze słoika wraz z płynem i rozgnieć widelcem.
Krok 7:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i zetrzeć na średniej tarce.
Krok 8:
Ser topiony zetrzyj również na średniej tarce. Aby ułatwić tarcie sera, włóż go do zamrażarki na 30 minut.
Krok 9:
Połącz wątróbkę dorsza, starte jajka i ser.
Krok 10:
Dopraw masę majonezem, pieprzem i wymieszaj.
Krok 11:
Rozłóż nadzienie na kromkach chleba.
Krok 12:
Udekoruj kanapki plasterkami ogórka, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami i ziołami. Podawaj natychmiast. Smacznego!
wśród wszystkich konserw rybnych od wielu lat wątroba dorsza jest moim ulubionym. Jednak zawyżona cena i wysoka zawartość tłuszczu w produkcie nie pozwalają na kupowanie go tak często, jak byśmy chcieli. Dlatego dla mnie przekąski z wątróbką dorsza są bardziej atrybutem wakacji niż codziennego menu. Jak czerwony kawior.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Świeże ogórki - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser "megle" - 590 kcal/100g
- Ser "Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser"Wiola" - 307 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb"darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 2 klasy - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal/100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal/100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Wątróbka dorsza w oleju - 613 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g