skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić surową sałatkę z buraków z serem i gruszką? Nie ma tu nic skomplikowanego. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Wskazane jest, aby wybrać buraki młode, soczyste, nie ospałe, o elastycznej skórze. Jeśli buraki są małe, możesz wziąć nie 2, ale trzy sztuki.
Krok 2:
Orzechy włoskie lekko kalcynuj na suchej patelni i posiekaj nożem. Jeśli chcesz, możesz zastąpić orzechy nerkowcami, orzechami laskowymi lub cedrami. Lub ogólnie zamiast orzechów dodaj obrane nasiona słonecznika smażone na suchej patelni.
Krok 3:
Ser pokruszyć lub pokroić na małe kawałki. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że nie jest twardy. Odpowiednia jest feta, miękki ser solankowy, ser Adyghe lub twaróg, ser pleśniowy, Brie lub Camembert. Pamiętaj jednak, że jeśli masz wystarczająco słony ser, musisz ostrożnie posolić sałatkę.
Krok 4:
Umyj liście sałaty, osusz i drobno posiekaj. Mam sałatkę frillis - jest soczysta, łatwa do krojenia i pięknie wygląda. Zamiast frillis możesz użyć innych ziół, na przykład szpinaku, rukoli, gotowej mieszanki sałatkowej.
Krok 5:
Buraki obrać i zetrzeć na tarce do koreańskiej marchwi.
Krok 6:
Obierz gruszkę i nasiona. A także zetrzyj na koreańskiej tarce. Wskazane jest, aby wybrać dojrzałą, ale twardą gruszkę, aby uzyskać długie, proste, dość twarde wióry. Ponieważ gruszka ciemnieje wystarczająco szybko, zaleca się wcieranie jej ostatniej, tuż przed zmieszaniem wszystkich składników.
Krok 7:
W misce połącz posiekane starte buraki i gruszkę z posiekanymi liśćmi sałaty.
Krok 8:
Polej wszystko sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wymieszaj. Powtarzam, że musisz posolić sałatkę na podstawie zasolenia sera. Jeśli twój ser jest słony, dodatkowa sól sałatki może w ogóle nie być konieczna. Dlatego przed dodaniem przypraw posmakuj sera.
Krok 9:
Przenieś powstałą sałatkę na talerz do serwowania. Posyp sałatkę oliwą z oliwek i posyp serem i orzechami włoskimi. Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
! Sałatki ze świeżych buraków należy stosować ostrożnie (najlepiej po konsultacji z lekarzem) u osób z kamienną chorobą, ponieważ surowe buraki mogą wywołać atak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291 kcal/100g
- Ser "moobacher" - 350 kcal/100g
- Ser "Sainte-agure" - 369 kcal/100g
- Ser "Syriusz Camembert" - 294 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g