surowa Sałatka z buraków z serem i gruszką

w pośpiechu, przydatne, lekkie, witaminowe, na każdy dzień. Surowa sałatka z buraków z serem i gruszką doda ci energii i dobrego nastroju! Ma idealne połączenie świeżego warzywa i owocu. Jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy - działa jak szczotka dla organizmu!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 38 % 9 g
115 kcal
IG: 22 / 0 / 78

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić surową sałatkę z buraków z serem i gruszką? Nie ma tu nic skomplikowanego. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Wskazane jest, aby wybrać buraki młode, soczyste, nie ospałe, o elastycznej skórze. Jeśli buraki są małe, możesz wziąć nie 2, ale trzy sztuki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Orzechy włoskie lekko kalcynuj na suchej patelni i posiekaj nożem. Jeśli chcesz, możesz zastąpić orzechy nerkowcami, orzechami laskowymi lub cedrami. Lub ogólnie zamiast orzechów dodaj obrane nasiona słonecznika smażone na suchej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ser pokruszyć lub pokroić na małe kawałki. Możesz wziąć dowolny ser, najważniejsze jest to, że nie jest twardy. Odpowiednia jest feta, miękki ser solankowy, ser Adyghe lub twaróg, ser pleśniowy, Brie lub Camembert. Pamiętaj jednak, że jeśli masz wystarczająco słony ser, musisz ostrożnie posolić sałatkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj liście sałaty, osusz i drobno posiekaj. Mam sałatkę frillis - jest soczysta, łatwa do krojenia i pięknie wygląda. Zamiast frillis możesz użyć innych ziół, na przykład szpinaku, rukoli, gotowej mieszanki sałatkowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Buraki obrać i zetrzeć na tarce do koreańskiej marchwi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz gruszkę i nasiona. A także zetrzyj na koreańskiej tarce. Wskazane jest, aby wybrać dojrzałą, ale twardą gruszkę, aby uzyskać długie, proste, dość twarde wióry. Ponieważ gruszka ciemnieje wystarczająco szybko, zaleca się wcieranie jej ostatniej, tuż przed zmieszaniem wszystkich składników.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce połącz posiekane starte buraki i gruszkę z posiekanymi liśćmi sałaty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Polej wszystko sokiem z cytryny, solą, pieprzem i wymieszaj. Powtarzam, że musisz posolić sałatkę na podstawie zasolenia sera. Jeśli twój ser jest słony, dodatkowa sól sałatki może w ogóle nie być konieczna. Dlatego przed dodaniem przypraw posmakuj sera.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś powstałą sałatkę na talerz do serwowania. Posyp sałatkę oliwą z oliwek i posyp serem i orzechami włoskimi. Smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

! Sałatki ze świeżych buraków należy stosować ostrożnie (najlepiej po konsultacji z lekarzem) u osób z kamienną chorobą, ponieważ surowe buraki mogą wywołać atak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ser "camembert" 50% tłuszczu - 291   kcal/100g
  • Ser "moobacher" - 350   kcal/100g
  • Ser "Sainte-agure" - 369   kcal/100g
  • Ser "Syriusz Camembert" - 294   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy