skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto na buriackie pozy? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Zalecam, aby zawsze zaczynać przygotowywanie pozycji od ciasta, ponieważ po ugniataniu będzie musiał odpocząć przez pół godziny. W tym czasie będzie można zrobić nadzienie. Weź głęboki pojemnik, przesiej do niego mąkę przez sito.
Krok 2:
Teraz w środku mąki zrób wgłębienie. Wlej do niego wodę.
Krok 3:
Wbij tam jajko kurze i dodaj sól do smaku. Zagnieść ciasto, najpierw mieszając żywność łyżką, a następnie rękami. Pamiętaj, że inna ilość mąki może odejść od określonej w przepisie. Skoncentruj się na stanie testu. Jeśli jest bardzo lepki, dodaj więcej mąki, zbyt stromej i nie rzeźbi się-wody. Ciasto powinno stać się gładkie, jednolite i przestać przyklejać się do dłoni.
Krok 4:
Ugniataj ciasto wystarczająco długo, co najmniej 5 minut,a następnie uformuj z niego kulkę.
Krok 5:
Świeżo zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą lub włożyć do plastikowej torby. Daj mu & quot; odpocząć & quot; 30 minut. W tym czasie mąka wchłonie całą wodę i rozwinie gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność i giętkość ciasta. Właśnie teraz możesz przygotować nadzienie mięsne, siekając mięso i dodając do niego cebulę, wodę lub bulion, zioła (na przykład kolendrę lub pietruszkę), czosnek i inne przyprawy.
Krok 6:
Pod koniec pół godziny wyjmij ciasto z torby i trochę ugniataj. Ciasto jest gotowe do pracy.
Krok 7:
Możesz zacząć tworzyć same buriackie pozy. Ta ilość testu jest obliczana w przybliżeniu dla 12 pozycji, których liczba zależy bardziej od wielkości samych pozycji i cienkości rozwałkowanego ciasta.
następnie możesz pracować z testem na dwa sposoby. 1 sposób. Ciasto dzielimy na wiele części, z których każdą tworzymy kulkę. W razie potrzeby używamy mąki. Kulki układamy na powierzchni roboczej, posypując niewielką ilością mąki. Każdą kulkę zwijamy w ciasto, gdzie środek będzie grubszy, a krawędzie ciasta cieńsze. 2 sposób. Ciasto dzielimy na 2-3 części. Każdą część zwijamy w dużą warstwę, w której wycinamy okrągłe ciasto spodkiem. Następnie na okrągłych ciastach na środku rozprowadzamy przygotowane mięso mielone. Następnie wykonujemy zakładkę na teście na całym obwodzie przyszłej pozy, aby uzyskać pozę przypominającą fałdy, rozmiar i kształt chinkal, tylko z otworem w środku, bez tak zwanej "nogi". Uformowane pozycje Buriacji można zamrozić lub natychmiast ugotować w podwójnym bojlerze.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g