sałatka ze świeżych ogórków i pomidorów z mozzarellą
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę ze świeżych ogórków i pomidorów z mozzarellą? Umyj warzywa, osusz.
Krok 2:
Rzodkiewki pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 10 minut.
Krok 3:
Przekrój pomidory koktajlowe na pół.
Krok 4:
Pokrój ogórki w plasterki.
Krok 5:
Paprykę obrać z nasion i pokroić w małe kostki.
Krok 6:
Pokrój mozzarellę na małe kawałki.
Krok 7:
Drobno posiekaj koperek. Rozerwij duże liście sałaty rękami.
Krok 8:
Połącz warzywa i zioła w salaterce, dopraw solą, dopraw oliwą z oliwek i wymieszaj.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g