Sałatka ze świeżych ogórków i pomidorów z mozzarellą

Jasna, soczysta sałatka ze świeżych warzyw z mozzarellą. Od dawna chciałem zrobić sałatkę, w której można zebrać wszystkie kolory i smaki lata. Aby był wystarczająco lekki, ale nadal zawierał więcej niż trzy składniki. Tak powstała ta sałatka.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 5 g
tłuszcze 50 % 8 g
węglowodany 19 % 3 g
95 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę ze świeżych ogórków i pomidorów z mozzarellą? Umyj warzywa, osusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rzodkiewki pokroić w plasterki, posolić i odstawić na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przekrój pomidory koktajlowe na pół.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki w plasterki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Paprykę obrać z nasion i pokroić w małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój mozzarellę na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Drobno posiekaj koperek. Rozerwij duże liście sałaty rękami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz warzywa i zioła w salaterce, dopraw solą, dopraw oliwą z oliwek i wymieszaj.

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g

Podobne przepisy