deser truskawkowy ze śmietaną

idealny dodatek do naleśników i naleśników. Prosty i pyszny deser z truskawek, kwaśnej śmietany i cukru jest szybki w przygotowaniu i natychmiast spożywany. Można go jeść jak łyżką i polać nim naleśniki i naleśniki. Bardzo trudno się oderwać.
AlinkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 17 % 3 g
węglowodany 78 % 14 g
85 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować truskawki ze śmietaną, przygotujemy niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj truskawki i oczyść je z łodyg. Odkładamy jedną jagodę do dekoracji.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Najlepiej zmielić jagody za pomocą blendera, ale jeśli go nie ma, możesz użyć widelca lub tłuczka. Możesz zmielić truskawki zarówno do stanu jednorodnego Puree, jak i grubszego, aby kawałki jagód były odczuwalne w deserze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Truskawki posyp cukrem, a następnie dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Deser truskawkowy z kwaśną śmietaną jest gotowy. Dekorujemy deser pokrojonymi w plasterki truskawkami i podajemy do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy