deser truskawkowy ze śmietaną
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby przygotować truskawki ze śmietaną, przygotujemy niezbędne składniki.
Krok 2:
Dokładnie umyj truskawki i oczyść je z łodyg. Odkładamy jedną jagodę do dekoracji.
Krok 3:
Najlepiej zmielić jagody za pomocą blendera, ale jeśli go nie ma, możesz użyć widelca lub tłuczka. Możesz zmielić truskawki zarówno do stanu jednorodnego Puree, jak i grubszego, aby kawałki jagód były odczuwalne w deserze.
Krok 4:
Truskawki posyp cukrem, a następnie dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Dodaj śmietanę i mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Deser truskawkowy z kwaśną śmietaną jest gotowy. Dekorujemy deser pokrojonymi w plasterki truskawkami i podajemy do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g