skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić chleb pita z twarogiem i ziołami? Przygotuj niezbędne składniki. Pita jest świeża i tak cienka, jak to możliwe — wtedy lepiej nasyca się nadzieniem. Twaróg, podobnie jak śmietana, może mieć dowolną zawartość tłuszczu. Pamiętaj tylko, że z tego w końcu zmieni się zawartość kalorii w naczyniu. Z zieleni wybrałem koperek, ale ogólnie umieść ten, który kochasz. Podobnie jak przyprawy-mogą być dowolne.
Krok 2:
Przygotuj nadzienie. Jak zrobić nadzienie? Przede wszystkim zajmij się zielenią. Umyj go, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie drobno posiekaj.
Krok 3:
Ząbki czosnku obierz i przepuść przez prasę. Weź miskę i wymieszaj w niej śmietanę, twarożek, zioła i czosnek. Jeśli masz twaróg ziarnisty, spróbuj przebić go blenderem zanurzeniowym, aby nadzienie stało się bardziej jednorodne i lepiej się rozmazało.
Krok 4:
Dodaj sól, pieprz, wymieszaj wszystkie składniki. Spróbuj masy twarogowej, w razie potrzeby dodaj przyprawy. Nadzienie jest gotowe.
Krok 5:
Pita pokrój na 4 równe części. Najwygodniej jest to zrobić za pomocą nożyczek do gotowania.
Krok 6:
Na każdy kawałek chleba pita umieść 2-3 łyżki nadzienia. Rozprowadź równomiernie na całej powierzchni.
Krok 7:
Zwiń kawałki chleba pita w tuby. Ogólnie rzecz biorąc, nie możesz zawracać sobie głowy cięciem chleba pita na prostokąty, ale posmaruj nadzieniem cały chleb pita i zwiń go w rolkę.
Krok 8:
Pokrój powstałe rurki (lub cały chleb pita) na małe kawałki o wielkości od 3 do 5 cm. Następnie podawaj na stole. Smacznego!
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g