Sałatka z fasolą, kiriyoshkami i kiełbasą

pyszna i piękna świąteczna sałatka z kirieshkami i fasolą. Sałatka z kirieshkami, kiełbasą i fasolą jest dość obfita i jasna, zarówno pod względem kombinacji smakowych, jak i wyglądu. Taką sałatkę można przygotować na każdą uroczystość i podać na świątecznym stole. Nie jest trudno zrobić to na zwykły rodzinny obiad.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 8 g
tłuszcze 47 % 14 g
węglowodany 27 % 8 g
179 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasolą, kirieshkami i kiełbasą? Przygotuj następujące produkty: kiełbasa (możesz użyć dowolnej kiełbasy: wędzonej, gotowanej, szynki lub kiełbasy/spicachki), Kirieshki - bardziej logiczne jest przyjmowanie smaku i aromatu bekonu/szynki/kiełbasy - które są dostępne lub przyjęcie neutralnego smaku kirieshek. Dodaj fasolę (więcej na ten temat poniżej), ogórki kiszone lub marynowane, twardy ser, zioła i majonez.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kolejnym obowiązkowym składnikiem tej sałatki jest fasola, specjalnie ugotowałem ją wcześniej, możesz wziąć fasolę w puszkach ze słoika, spuszczając z niej płyn. Fasola może być biała lub kolorowa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po wybraniu produktów przystępujemy do ich bezpośredniego przygotowania do układu sałatki. Ogórki i kiełbasę pokroić w drobną kostkę. Czasami do tej sałatki używa się świeżych ogórków - to tak, jak lubisz, moim zdaniem, aby zrównoważyć smak, nadal musisz dodać kwaskowatość - mimo to sałatka jest dość tłusta, aby stłumić tę zawartość tłuszczu i potrzebujesz kwasu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sałatkę można formować we wspólnej salaterce lub w porcjach. Najczęściej robi się go w dużej salaterce i podaje w porcjach, lepiej doprawić majonezem przed podaniem. Ale ktoś lubi, aby wszystkie składniki zmieszane z majonezem stały trochę w lodówce - najważniejsze jest, aby nie prześwietlić. Każdy produkt składa się z aktywnych pierwiastków chemicznych, które wchodzą ze sobą w reakcje, a są to reakcje utleniające.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj ser starty w dużych płatkach do sałatki, w tym przypadku użyłem parmezanu. Jest to ostry pikantny ser, jeśli weźmiesz bardziej neutralne sery (na przykład rosyjski, kwaśny itp.), możesz zwiększyć ich liczbę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnym krokiem jest zetrzeć trochę czosnku do sałatki-dla smaku, dosłownie pełzacza, aby po zjedzeniu sałatki nie było ostrego zapachu, mało kto będzie z niego zadowolony. Czosnek można wcierać bezpośrednio w majonez lub bezpośrednio w sałatkę, nie ma dużej różnicy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Teraz dopraw wszystkie przygotowane składniki dobrym majonezem, wymieszaj, dodaj zioła. Podczas serwowania dodaj na wierzch jasne kiriyoshki (lub ulubione krakersy).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Oto nasza sałatka z kirieshkami, kiełbasą i fasolą. Wygląda dość jasno i atrakcyjnie, nadaje się do serwowania na każdym świątecznym stole. Tylko nie zapominaj, że już wysypujemy Kirieshki (krakersy), gdy sałatka jest na stole - aby nie zmiękły z dressingu i nie zamieniły się w owsiankę.

sałatka jest smaczna, sycąca i może całkowicie zastąpić lunch lub kolację.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy