skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z fasolą w puszkach i grzankami? Przygotuj składniki. Fasola jest używana w puszkach, ale jeśli chcesz, możesz wziąć świeżą i wcześniej ją ugotować. Krakersy są lepsze niż żyto, bez żadnych dodatków. Możesz je również wykonać samodzielnie.
Krok 2:
Wrzuć fasolę do durszlaka, a następnie spłucz wodą. Pozostaw do wyschnięcia w durszlaku.
Krok 3:
Umyj ogórek, osusz i pokrój w kostkę.
Krok 4:
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.
Krok 5:
Włóż fasolę w puszkach, ogórki i krakersy do salaterki. Jeśli nie zamierzasz od razu podawać sałatki, lepiej dodać do niej krakersy przed podaniem, w przeciwnym razie zmokną, a sałatka straci całą swoją chrupkość.
Krok 6:
Sól sałatkową do smaku i dopraw kwaśną śmietaną. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć majonezu, ale wtedy wzrośnie zawartość kalorii w sałatce.
Krok 7:
Wymieszaj wszystko. Udekoruj gotową sałatkę gałązką koperku i podawaj. Smacznego!
ta sałatka może być również zrobiona z białej fasoli w puszkach lub zielonej zielonej fasoli.
fasola nie może być używana w puszkach, ale gotowana. Zielona fasola nie jest gotowana przez bardzo długi czas, ale czerwona lub biała będzie musiała być wstępnie namoczona przez 6-8 godzin, a następnie gotowana w osolonej wodzie do miękkości (około 1 godziny).
sałatkę można zrobić bez ogórków, tylko krakersy i fasolę. Ale ze świeżym ogórkiem sałatka okaże się świeższa. Sałatki z fasolą są dość obfite. Ale możesz też dodać jajka na twardo lub gotowaną kiełbasę.
fasola była kiedyś uważana za pożywienie dla biednych. Pod względem zawartości białka i wielu innych składników jest jak najbardziej zbliżony do mięsa, dlatego był częścią diety rodzin, które nie mogły sobie na to pozwolić. Sytuacja się zmieniła, a zalety fasoli sprawiły, że jest to produkt na żądanie dla absolutnie każdego.
dietetycy klasyfikują fasolę jako jedną z 10 najzdrowszych potraw na świecie. Ta kultura z rodziny roślin strączkowych jest prawdziwym magazynem witamin, aminokwasów i minerałów. W zależności od odmiany może zawierać różne proporcje. Fasola w puszkach zachowuje wszystkie przydatne substancje, a ta metoda gotowania znacznie upraszcza jej spożycie. Jeśli surową fasolę trzeba długo moczyć w wodzie, a następnie gotować, wystarczy kupić i otworzyć słoik w puszkach.
Skórka z ogórków, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. Możesz również użyć majonezu jako sosu, który lepiej przygotować samodzielnie. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g