Sałatka z czerwonej fasoli i krakersów

proste, w pośpiechu, bez majonezu, ze zwykłych produktów! Sałatka z fasolą i krakersami składa się tylko z trzech składników i okazuje się obfita i bardzo smaczna. Ponieważ używana jest fasola w puszkach, gotowanie zajmie ci bardzo mało czasu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 72 % 23 g
139 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z fasolą w puszkach i grzankami? Przygotuj składniki. Fasola jest używana w puszkach, ale jeśli chcesz, możesz wziąć świeżą i wcześniej ją ugotować. Krakersy są lepsze niż żyto, bez żadnych dodatków. Możesz je również wykonać samodzielnie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzuć fasolę do durszlaka, a następnie spłucz wodą. Pozostaw do wyschnięcia w durszlaku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj ogórek, osusz i pokrój w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż fasolę w puszkach, ogórki i krakersy do salaterki. Jeśli nie zamierzasz od razu podawać sałatki, lepiej dodać do niej krakersy przed podaniem, w przeciwnym razie zmokną, a sałatka straci całą swoją chrupkość.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Sól sałatkową do smaku i dopraw kwaśną śmietaną. Zamiast kwaśnej śmietany możesz użyć majonezu, ale wtedy wzrośnie zawartość kalorii w sałatce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wymieszaj wszystko. Udekoruj gotową sałatkę gałązką koperku i podawaj. Smacznego!

ta sałatka może być również zrobiona z białej fasoli w puszkach lub zielonej zielonej fasoli.

fasola nie może być używana w puszkach, ale gotowana. Zielona fasola nie jest gotowana przez bardzo długi czas, ale czerwona lub biała będzie musiała być wstępnie namoczona przez 6-8 godzin, a następnie gotowana w osolonej wodzie do miękkości (około 1 godziny).

sałatkę można zrobić bez ogórków, tylko krakersy i fasolę. Ale ze świeżym ogórkiem sałatka okaże się świeższa. Sałatki z fasolą są dość obfite. Ale możesz też dodać jajka na twardo lub gotowaną kiełbasę.

fasola była kiedyś uważana za pożywienie dla biednych. Pod względem zawartości białka i wielu innych składników jest jak najbardziej zbliżony do mięsa, dlatego był częścią diety rodzin, które nie mogły sobie na to pozwolić. Sytuacja się zmieniła, a zalety fasoli sprawiły, że jest to produkt na żądanie dla absolutnie każdego.

dietetycy klasyfikują fasolę jako jedną z 10 najzdrowszych potraw na świecie. Ta kultura z rodziny roślin strączkowych jest prawdziwym magazynem witamin, aminokwasów i minerałów. W zależności od odmiany może zawierać różne proporcje. Fasola w puszkach zachowuje wszystkie przydatne substancje, a ta metoda gotowania znacznie upraszcza jej spożycie. Jeśli surową fasolę trzeba długo moczyć w wodzie, a następnie gotować, wystarczy kupić i otworzyć słoik w puszkach.

Skórka z ogórków, jeśli nie jest szorstka, nie jest uszkodzona ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. Możesz również użyć majonezu jako sosu, który lepiej przygotować samodzielnie. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy