skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z fasolą i paluszkami krabowymi? Odmierz wszystkie potrzebne składniki. Będziesz potrzebował czerwonej fasoli w puszkach we własnym soku, dużej żółtej papryki, paluszków krabowych, pomidorów cherry (około 5-6 sztuk), pysznego twardego sera i przypraw.
Krok 2:
Wrzuć fasolę w puszkach na sito lub durszlak i pozwól płynowi spłynąć.
Krok 3:
Mrożone paluszki krabowe rozmrozić wcześniej. Bez wyjmowania opakowania połóż je na desce do krojenia, pozwól im się rozmrozić. Teraz zdejmij folię. Jeśli nie obraca się dobrze, przytrzymaj patyczki nad parą przez 1-3 sekundy. Teraz pokrój je w średniej wielkości kostkę.
Krok 4:
Umyj paprykę, osusz ręcznikami papierowymi. Przekrój na pół, obierz nasiona i pokrój na duże kawałki. Aby uzyskać piękno i jasność gotowego dania, możesz wziąć połówki pieprzu w różnych kolorach.
Krok 5:
Pokrój pomidory koktajlowe na ćwiartki. Pomidory można również wziąć duże. W takim przypadku wybierz mięsiste, ale gęste owoce, ponieważ miękkie nie zachowują kształtu, a po pokrojeniu zamieniają się w owsiankę, co negatywnie wpłynie na wygląd potrawy. Można je pokroić w kostkę lub paski. Pamiętaj, aby spuścić sok powstały podczas krojenia, da sałatce nadmiar płynu.
Krok 6:
Weź pyszny twardy ser i pokrój go w drobną kostkę. Możesz go zastąpić mozzarellą bez smaku.
Krok 7:
W małym pojemniku połącz w równych proporcjach śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, majonez, czosnek, sól, mielony czarny pieprz przepuszczony przez prasę. Wymieszać. Dostosuj ilość czosnku do swoich upodobań.
Krok 8:
W salaterce umieść paluszki krabowe, paprykę, fasolę w puszkach, pomidory koktajlowe i ser. Dopraw sałatkę sosem majonezowo-śmietanowym. Sałatkę można doprawić tylko kwaśną śmietaną bez dodatku majonezu lub gęstym jogurtem naturalnym bez dodatków.
Krok 9:
Wszystko dobrze wymieszaj. Sałatkę można podawać we wspólnej salaterce lub w porcjach, wcześniej przygotowanych miseczkach. Możesz ozdobić danie gałązkami świeżego koperku lub liśćmi kędzierzawej pietruszki, bazylii.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
jak kupić paluszki krabowe? Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności produktu. Mięso surimi (mielona biała ryba) powinno znajdować się na liście kompozycji na pierwszym miejscu. Ważne! Nie kupuj produktu, jeśli ma na nim mróz. To oznaka ponownego zamrożenia. Świeże patyki powinny być wolne od szarych i żółtych plam, sprężyste i lekko wilgotne. Jeśli produkt jest lepki, jest zepsuty.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal / 100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal / 100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal / 100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal / 100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal / 100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal / 100g