Sałatka z szynką i fasolą, serem i grzankami

Szybki, prosty, dla całej rodziny, najsmaczniejszy! Sałatka z szynką i fasolą, serem i krakersami jest przygotowywana w zaledwie 10 minut, ponieważ produkty są już gotowe, nie trzeba ich wcześniej gotować. Jego smak można zmieniać w zależności od smaku grzanek dodawanych do sałatki.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 12 g
tłuszcze 53 % 27 g
węglowodany 24 % 12 g
339 kcal
IG: 0 / 8 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z szynką i fasolą, serem i grzankami? Przygotuj wskazane składniki. Weź czerwoną fasolę w puszkach. Ser twardy, który lubisz lub który jest dostępny w domu. Mam krakersy żytnie z solą, możesz wziąć ze swoim ulubionym smakiem, wtedy sałatka będzie z pikantną nutą. Szynka pół wędzona, można zastąpić kiełbasą. Z zieleniny biorę koperek i pietruszkę, ale każdy, który lubisz, zrobi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W razie potrzeby fasolę można ugotować samodzielnie, ale znacznie szybciej i wygodniej jest wziąć gotową. Wybierz wysokiej jakości konserwy, sprawdzonego producenta. Ostrożnie otwórz puszkę fasoli w puszkach. Odcedź płyn, wrzucając fasolę do durszlaka. Opłucz go w durszlaku pod bieżącą wodą i pozostaw na chwilę do szklanki wody. Następnie włóż fasolę do głębokiego naczynia do sałatek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Otwórz opakowanie krakersów, wlej odpowiednią ilość krakersów do salaterki. Dodaj je na tym etapie tylko wtedy, gdy planujesz podać sałatkę na stole zaraz po ugotowaniu. Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, dodaj krakersy tuż przed podaniem, w przeciwnym razie zmokną i stracą chrupkość. Możesz także zrobić własne krakersy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz szynkę z folii lub osłonki i pokrój w kostkę, powinny być małe. Złożyć pokrojoną szynkę do wcześniej przygotowanych składników.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Twardy ser zetrzyj na grubej tarce i dodaj do salaterki. Wybierz ser wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotowane świeże zioła, mam koperek i pietruszkę, opłucz pod bieżącą wodą i pamiętaj, aby je wysuszyć (nadmiar wilgoci w sałatce nie jest potrzebny). Drobno posiekaj czyste warzywa i dodaj do sałatki do innych składników. Możesz użyć zieleni w sałatce, jak chcesz. Ale bez niej sałatka wyblaknie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez do sałatki, dokładnie wymieszaj. Spróbuj sałatki na soli i dodaj odpowiednią ilość.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Natychmiast podawaj gotową sałatkę. Jest to możliwe we wspólnej salaterce lub w porcjach, w miseczkach lub ułożonych w pierścieniu. Trochę czosnku idealnie pasuje do sałatki. Sałatka jest harmonijna sama w sobie, może nawet działać jako niezależne danie. Na pełny obiad nadają się do niego gotowane ziemniaki.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Krakersy kremowe - 414   kcal/100g
  • Krakersy pszenne - 331   kcal/100g
  • Krakersy - 331   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Gotowana szynka - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy