skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z szynką i fasolą, serem i grzankami? Przygotuj wskazane składniki. Weź czerwoną fasolę w puszkach. Ser twardy, który lubisz lub który jest dostępny w domu. Mam krakersy żytnie z solą, możesz wziąć ze swoim ulubionym smakiem, wtedy sałatka będzie z pikantną nutą. Szynka pół wędzona, można zastąpić kiełbasą. Z zieleniny biorę koperek i pietruszkę, ale każdy, który lubisz, zrobi.
Krok 2:
W razie potrzeby fasolę można ugotować samodzielnie, ale znacznie szybciej i wygodniej jest wziąć gotową. Wybierz wysokiej jakości konserwy, sprawdzonego producenta. Ostrożnie otwórz puszkę fasoli w puszkach. Odcedź płyn, wrzucając fasolę do durszlaka. Opłucz go w durszlaku pod bieżącą wodą i pozostaw na chwilę do szklanki wody. Następnie włóż fasolę do głębokiego naczynia do sałatek.
Krok 3:
Otwórz opakowanie krakersów, wlej odpowiednią ilość krakersów do salaterki. Dodaj je na tym etapie tylko wtedy, gdy planujesz podać sałatkę na stole zaraz po ugotowaniu. Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, dodaj krakersy tuż przed podaniem, w przeciwnym razie zmokną i stracą chrupkość. Możesz także zrobić własne krakersy.
Krok 4:
Obierz szynkę z folii lub osłonki i pokrój w kostkę, powinny być małe. Złożyć pokrojoną szynkę do wcześniej przygotowanych składników.
Krok 5:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce i dodaj do salaterki. Wybierz ser wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczu mlecznego.
Krok 6:
Przygotowane świeże zioła, mam koperek i pietruszkę, opłucz pod bieżącą wodą i pamiętaj, aby je wysuszyć (nadmiar wilgoci w sałatce nie jest potrzebny). Drobno posiekaj czyste warzywa i dodaj do sałatki do innych składników. Możesz użyć zieleni w sałatce, jak chcesz. Ale bez niej sałatka wyblaknie.
Krok 7:
Dodaj majonez do sałatki, dokładnie wymieszaj. Spróbuj sałatki na soli i dodaj odpowiednią ilość.
Krok 8:
Natychmiast podawaj gotową sałatkę. Jest to możliwe we wspólnej salaterce lub w porcjach, w miseczkach lub ułożonych w pierścieniu. Trochę czosnku idealnie pasuje do sałatki. Sałatka jest harmonijna sama w sobie, może nawet działać jako niezależne danie. Na pełny obiad nadają się do niego gotowane ziemniaki.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Krakersy kremowe - 414 kcal/100g
- Krakersy pszenne - 331 kcal/100g
- Krakersy - 331 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Gotowana szynka - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Fasola w puszkach - 99 kcal/100g