skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z pomidorami i kiełbasą? Przygotuj jedzenie. Możesz użyć dowolnej kiełbasy-gotowanej, wędzonej, szynki. Pokrój go w cienkie paski. Możesz go pokroić w dowolny sposób, ale moim zdaniem słoma wygląda bardziej apetycznie w tej sałatce. Włóż pokrojoną kiełbasę do miski na sałatkę.
Krok 2:
Umyj pomidory i pokrój na duże kawałki. Możesz użyć pomidorów cherry. Wystarczy pokroić je na 2-4 części. Dodaj pokrojone pomidory do miski do kiełbasy.
Krok 3:
Zetrzyj ser na grubej tarce natychmiast włóż do sałatki. Do sałatki lubię używać serów twardych. Łatwo ocierają się o tarkę.
Krok 4:
Obierz czosnek i przepuść przez wyciskacz do czosnku. Dodaj go bezpośrednio do sałatki.
Krok 5:
Dopraw wszystkie składniki odrobiną majonezu i wymieszaj. Nie polecam dodawania dużej ilości majonezu, więc sok będzie się wyróżniał z pomidorów, a sałatka stanie się płynna. Przenieś gotową sałatkę do salaterki i podawaj. Smacznego!
do takiej sałatki lubię używać kiełbasy szynkowej. Ma gęstą konsystencję i nie ma wyraźnego smaku, co oznacza, że nie zostanie wybity z ogólnego smaku sałatki.
aby uzyskać więcej sytości, możesz dodać kilka gotowanych jajek do sałatki. Ponadto ich dodanie pozytywnie wpłynie na konsystencję sałatki-wchłoną część wilgoci, która pojawia się z pomidorów.
smak sałatki można urozmaicić dodatkiem papryki, kukurydzy, kapusty pekińskiej. Ogólnie sałatki to przestrzeń wyobraźni. Każda kombinacja składników pozwoli uzyskać nowe smaki.
taką sałatkę można przygotować jako samodzielną przekąskę na każdą ucztę.
Gotuj z przyjemnością! Bardzo smaczne!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Suszone mięso - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa osobna - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser"Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g