włoska sałatka z tuńczykiem i pomidorem

piękny, oryginalny, apetyczny, święto każdego dnia! Włoska sałatka z tuńczykiem i pomidorami to swoista interpretacja słynnego Caprese z dodatkiem tuńczyka. Jasny, świeży smak sałatki urozmaici Twoje zwykłe menu, a piękna porcja ozdobi każdy stół.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 14 g
tłuszcze 33 % 8 g
węglowodany 8 % 2 g
124 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i pomidorem? Przygotuj składniki. Wybierz tuńczyka naturalnego, bez oleju, takie konserwy lepiej nadają się do sałatki, w której zakłada się sos olejowy. Pomidory-dojrzałe i mięsiste, mozzarella-solanka, w mini kulkach lub w jednej dużej kuli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pomidory, osusz, przekrój na pół i usuń wodnisty miąższ wraz z nasionami. Nie wyrzucaj go, ale zamrażaj. Miąższ bardzo dobrze nadaje się do robienia zup i sosów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój przygotowane pomidory bez miąższu w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj i osusz bazylię. Usuń liście z gałązek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj liście bazylii i włóż do miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrane ząbki czosnku przełóż przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce z bazylią włóż czosnek, wlej sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Pozostaw bazylię do marynowania na 5-10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki. Miałem mini kulki, ale lepiej wziąć jeden ser z dużą kulką, więc łatwiej i szybciej go pokroisz.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Tuńczyk wyrzuć na sito, aby szklanki nadmiar płynu. Im bardziej sucha ryba, tym lepiej-z dużej ilości płynu sałatka & quot; popłynie & quot;. Następnie zetrzyj tuńczyka widelcem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na talerzu Ustaw pierścień do serwowania i ułóż sałatkę warstwami, delikatnie ubijając każdą warstwę łyżką: ½ pomidora-tuńczyka - ½ bazylii-mozzarelli - pozostałej bazylii-pozostałych pomidorów.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ostrożnie, aby nie złamać sałatki, zdejmij pierścień.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj sałatkę bazylią i posyp czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj natychmiast, aby pomidory nie wypuściły soku. Smacznego!

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Mozzarella - 280   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g

Podobne przepisy