skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z tuńczykiem i pomidorem? Przygotuj składniki. Wybierz tuńczyka naturalnego, bez oleju, takie konserwy lepiej nadają się do sałatki, w której zakłada się sos olejowy. Pomidory-dojrzałe i mięsiste, mozzarella-solanka, w mini kulkach lub w jednej dużej kuli.
Krok 2:
Umyj pomidory, osusz, przekrój na pół i usuń wodnisty miąższ wraz z nasionami. Nie wyrzucaj go, ale zamrażaj. Miąższ bardzo dobrze nadaje się do robienia zup i sosów.
Krok 3:
Pokrój przygotowane pomidory bez miąższu w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj i osusz bazylię. Usuń liście z gałązek.
Krok 5:
Drobno posiekaj liście bazylii i włóż do miski.
Krok 6:
Obrane ząbki czosnku przełóż przez prasę.
Krok 7:
W misce z bazylią włóż czosnek, wlej sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj szczyptę soli i wymieszaj. Pozostaw bazylię do marynowania na 5-10 minut.
Krok 8:
Pokrój mozzarellę w cienkie plasterki. Miałem mini kulki, ale lepiej wziąć jeden ser z dużą kulką, więc łatwiej i szybciej go pokroisz.
Krok 9:
Tuńczyk wyrzuć na sito, aby szklanki nadmiar płynu. Im bardziej sucha ryba, tym lepiej-z dużej ilości płynu sałatka & quot; popłynie & quot;. Następnie zetrzyj tuńczyka widelcem.
Krok 10:
Na talerzu Ustaw pierścień do serwowania i ułóż sałatkę warstwami, delikatnie ubijając każdą warstwę łyżką: ½ pomidora-tuńczyka - ½ bazylii-mozzarelli - pozostałej bazylii-pozostałych pomidorów.
Krok 11:
Ostrożnie, aby nie złamać sałatki, zdejmij pierścień.
Krok 12:
Udekoruj sałatkę bazylią i posyp czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj natychmiast, aby pomidory nie wypuściły soku. Smacznego!
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (na przykład w kostkę).
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Mozzarella - 280 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g