skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Smaczniejsza sałatka oczywiście okaże się ze świeżych i soczystych warzyw zebranych tylko z ogrodu. Oczyszczamy białą kapustę z górnych zielonych liści. Pokrój główkę kapusty na kilka części, pokrój łodygę, posiekaj kapustę w cienkie paski.
Krok 2:
Myjemy marchewki, czyścimy, jeśli warzywo pochodzi tylko z ogrodu, wystarczy pocierać je sztywną szczotką bez zdejmowania skóry, aby w marchwi pozostało więcej składników odżywczych. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.
Krok 3:
Kapustę wkładamy do głębokiej miski, dodajemy szczyptę soli. Pamiętaj o krojeniu warzyw czystymi rękami, aby warzywa wypuściły sok.
Krok 4:
Dodaj startą marchewkę.
Krok 5:
Dodaj zmielony czarny pieprz, sól do smaku. Możesz dodać trochę cukru, który lubi takie potrawy słodsze. Ale z reguły młode soczyste warzywa zawierają wystarczającą ilość naturalnego cukru. Nie dodałam cukru. Doprawiamy naturalnym olejem roślinnym. Wymieszaj i pozostaw sałatkę w lodówce, ostudź, będzie smaczniejsza. Smacznego!
kapusta i marchew to bardzo zdrowe warzywa bogate w różne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Kapusta jest źródłem minerałów: potasu, wapnia, magnezu, fosforu i siarki. Zawiera również witaminę C-witaminę młodości, witaminy B1, B2, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Kapusta stymuluje procesy metaboliczne, ma działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwbólowe. Jest przydatny w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, cholesterolu. Dny moczanowej, kamicy żółciowej, chorób serca i nerek. Warto częściej włączać świeżą kapustę do menu dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i monitorują swoją sylwetkę, ponieważ kapusta zawiera kwas tartronowy, który zapobiega przekształcaniu się w złogi tłuszczu spożywanych z warzywami węglowodanów. Z kolei marchew jest źródło błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Spowalnia proces wchłaniania glukozy i skrobi, dzięki czemu jest przydatny dla osób cierpiących na cukrzycę. Również rozpuszczalny błonnik zawarty w marchwi obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega rozwojowi zaparć. Dlatego sałatkę z tych warzyw można nazwać prawdziwym źródłem witamin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g