Sałatka z kapusty z marchewką i masłem

prosta, szybka w przygotowaniu, pyszna sałatka warzywna! Sałatka ze świeżej kapusty i marchwi doprawiona olejem słonecznikowym jest jedną z popularnych. To świetny dodatek do gorącego lub samodzielne danie bezmięsne. Sałatka okazuje się nie tylko bardzo smaczna, soczysta i chrupiąca, ale także zdrowa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 2 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 46 % 6 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Smaczniejsza sałatka oczywiście okaże się ze świeżych i soczystych warzyw zebranych tylko z ogrodu. Oczyszczamy białą kapustę z górnych zielonych liści. Pokrój główkę kapusty na kilka części, pokrój łodygę, posiekaj kapustę w cienkie paski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy marchewki, czyścimy, jeśli warzywo pochodzi tylko z ogrodu, wystarczy pocierać je sztywną szczotką bez zdejmowania skóry, aby w marchwi pozostało więcej składników odżywczych. Zetrzyj marchewki na średniej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kapustę wkładamy do głębokiej miski, dodajemy szczyptę soli. Pamiętaj o krojeniu warzyw czystymi rękami, aby warzywa wypuściły sok.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj startą marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj zmielony czarny pieprz, sól do smaku. Możesz dodać trochę cukru, który lubi takie potrawy słodsze. Ale z reguły młode soczyste warzywa zawierają wystarczającą ilość naturalnego cukru. Nie dodałam cukru. Doprawiamy naturalnym olejem roślinnym. Wymieszaj i pozostaw sałatkę w lodówce, ostudź, będzie smaczniejsza. Smacznego!

kapusta i marchew to bardzo zdrowe warzywa bogate w różne składniki odżywcze, witaminy i minerały. Kapusta jest źródłem minerałów: potasu, wapnia, magnezu, fosforu i siarki. Zawiera również witaminę C-witaminę młodości, witaminy B1, B2, PP, kwas foliowy, kwas pantotenowy. Kapusta stymuluje procesy metaboliczne, ma działanie przeciwzmarszczkowe, przeciwbólowe. Jest przydatny w miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca, cholesterolu. Dny moczanowej, kamicy żółciowej, chorób serca i nerek. Warto częściej włączać świeżą kapustę do menu dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie i monitorują swoją sylwetkę, ponieważ kapusta zawiera kwas tartronowy, który zapobiega przekształcaniu się w złogi tłuszczu spożywanych z warzywami węglowodanów. Z kolei marchew jest źródło błonnika niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Spowalnia proces wchłaniania glukozy i skrobi, dzięki czemu jest przydatny dla osób cierpiących na cukrzycę. Również rozpuszczalny błonnik zawarty w marchwi obniża poziom cholesterolu we krwi i zapobiega rozwojowi zaparć. Dlatego sałatkę z tych warzyw można nazwać prawdziwym źródłem witamin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g

Podobne przepisy