skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić klasyczny sos guacamole? Przygotuj jedzenie. Awokado wybierz miękkie, z nienaruszoną skórką, bez plam. Zamiast limonki możesz użyć cytryny.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój tak drobno, jak to możliwe.
Krok 3:
Włóż do miski i zalej sokiem z limonki — w ten sposób marynujesz cebulę, oszczędzając jej nadmiernej goryczy.
Krok 4:
Zrób concasse z pomidora. Co to jest concasse z pomidorów? Jest to ich specjalne przygotowanie i krojenie, w którym usuwa się skórkę i nasiona. Jak zrobić concasse z pomidorów? Najpierw zdejmij z nich skórę. Aby to zrobić, wykonaj nacięcia na pomidorze na krzyż, a następnie włóż go do wrzącej wody na 1-2 minuty.
Krok 5:
Natychmiast z wrzącej wody przenieś pomidora do miski z zimną wodą. Ze względu na różnicę temperatur skórka pomidora łatwo odsuwa się od miąższu.
Krok 6:
Obrać pomidora, pokroić w kliny i usunąć nasiona, pozostawiając tylko miąższ.
Krok 7:
Pokrój miąższ pomidora w drobną kostkę.
Krok 8:
Umyj pieprz, osusz. Pokrój strąk na pół, usuń nasiona. Pokrój wymaganą ilość pieprzu na małe kawałki.
Krok 9:
Dobrze umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 10:
Obierz i zetrzyj czosnek na najdrobniejszej tarce. Możesz go przepuścić przez perss.
Krok 11:
Awokado umyj, osusz i pokrój na pół. Usuń kość, usuń miąższ łyżką.
Krok 12:
Rozgnieć miąższ awokado widelcem do puree.
Krok 13:
Włóż miąższ awokado do miski, dodaj cebulę z sokiem z limonki, wymieszaj. Kwas z owoców cytrusowych zapobiegnie ciemnieniu awokado, więc jeśli nie chcesz wkładać cebuli, pamiętaj o dodaniu soku z limonki lub cytryny. Dodaj pozostałe składniki-pomidory, paprykę, zioła, czosnek. Wlej oliwę z oliwek, sól i dopraw przyprawami. Wymieszać. Sos jest gotowy!
uwielbiamy guacamole, jemy je z frytkami. Nie zawsze dodaję cebulę. Użyj przypraw według własnych upodobań.
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
aby zapobiec podrażnieniu błony śluzowej oka podczas krojenia cebuli, opłucz cebulę i nóż zimną wodą. Deska do krojenia nie wchłonie nieprzyjemnego zapachu cebuli, jeśli zetrzesz ją kawałkiem cytryny przed cięciem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Awokado - 208 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Sok z limonki - 10 kcal/100g