maliny z cukrem bez gotowania na zimę

świeża jagoda w słoiku zimą to naprawdę letnia uczta! Przepis na ten przedmiot eliminuje obróbkę cieplną, dzięki czemu jagoda zachowuje maksimum składników odżywczych i witamin. Przygotowanie malin z cukrem jest bardzo proste i szybkie w porównaniu z gotowaniem dżemu. A rezultatem jest pachnąca świeża jagoda jak latem.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 57 g
220 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować maliny bez gotowania na zimę, potrzebujesz malin i cukru.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Maliny są wstępnie sortowane z gałązek i liści, które mogą przypadkowo dostać się podczas zbierania. W razie potrzeby jagody można umyć. Aby to zrobić, zaleca się zanurzenie jagód w zimnej wodzie z dodatkiem soli (1 łyżka na litr wody) przez 10 minut. Następnie spuść wodę, opłucz jagody i dobrze wysusz. Nie myłem malin, tylko przesadziłem. Zmiel jagody w blenderze na części. Możesz użyć zwykłego tłuczka, ponieważ maliny są dość delikatnymi jagodami

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej powstały przecier jagodowy do odpowiedniego rozmiaru czystego naczynia. Dodaj cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw masę jagodową na stole, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby przyspieszyć proces, możesz okresowo mieszać jagody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Słoiki, w których będą przechowywane maliny z cukrem, a także pokrywki, umyć i koniecznie wysterylizować. Jest to konieczne dla lepszego zachowania świeżych jagód. Sterylizuję parą za pomocą dyszy sterylizującej (zamiast tego można użyć sita, rusztu lub durszlaka, na którym można ustawić słoiki nad garnkiem z wrzącą wodą). Puszki o objętości 0,5 - 0,75 sterylizuje się przez 10 minut; litrowe puszki - 15 minut; dwulitrowe - 20. Pokrywki gotują się w wodzie przez 10-15 minut

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sterylizowane słoiki i pokrywki należy wysuszyć na czystym ręczniku, napełnić masą jagodową i zamknąć pokrywkami. Przechowuj przedmiot w lodówce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zimą można delektować się aromatycznym słodkim deserem. Smacznego!

maliny z cukrem bez gotowania należy przygotować tego samego dnia, w którym zebrano jagodę, ponieważ maliny szybko się psują podczas przechowywania.
maliny zawierają duże ilości witaminy C, która pomaga wzmocnić odporność. Ma działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze, a także przeciwgorączkowe.
w zimie, gdy przeziębienia się nasilają, ten deser będzie dodatkowym lekarstwem. Oczywiście same maliny nie wyleczą poważnej grypy, ale pomogą ciału poradzić sobie z infekcjami wirusowymi.
świeże maliny z cukrem są przydatne do zapobiegania poza sezonem i beri-beri. Pomoże to przezwyciężyć chroniczne zmęczenie i blues.
ważny punkt. Przedmiot należy przechowywać w lodówce lub w zimnej piwnicy. Więc jagoda będzie trwać kilka miesięcy.
jeśli nie masz pewności co do optymalnej temperatury przechowywania, możesz zwiększyć ilość cukru. Na przykład weź proporcje jagód i słodkiego konserwanta nie 1:1, ale 1:1,2 lub 1:1,5. Mamy maliny przechowywane w piwnicy, więc odważnie robię proporcję 1: 1. Przedmiot obrabiany jest doskonale zachowany do końca roku. Maliny wszyscy kochamy, więc nie wystarczy na dłużej)).
taki dżem bez gotowania może być stosowany jako nadzienie do słodkich ciast, do przygotowywania deserów, kompotów, galaretek. Podawać do naleśników, serników, słodkich zapiekanek.
jagody malin są w stanie podnieść ciśnienie krwi. Dlatego najważniejsze, jak zawsze, jest miara w użyciu.
pamiętaj, że to tylko deser, a nie danie główne w menu)).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy