Rolada pita z łososiem i twarogiem

kolejna opcja przygotowania bułki pita. Zwykle chleb pita na bułkę z czerwoną rybą jest posmarowany kremowym topionym serem. Jednak nie mniej smaczne jest przygotowanie takiej bułki z twarogiem. Możesz połączyć te dwa składniki i posmarować jeden arkusz twarogiem, a drugi - kremowy. Oprócz łososia możesz użyć dowolnej innej lekko solonej czerwonej ryby.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 41 % 9 g
węglowodany 9 % 2 g
132 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bułkę pita z łososiem i twarogiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Umyj wcześniej liście sałaty i dobrze wysusz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój rybę w cienkie plasterki. Im cieńszy, tym lepiej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój połowę ogórka w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posmaruj pierwszy arkusz chleba pita połową twarogu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I posyp częścią koperku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozłóż liście sałaty równomiernie na całej powierzchni chleba pita.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj drugim liściem chleba pita, który również posmaruj pozostałym serem i posyp pozostałym koperkiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż plastry czerwonej ryby równomiernie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż plasterki ogórka między kawałkami ryby.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zwinąć chleb pita ciasną bułką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem usuń folię spożywczą i pokrój chleb pita na plasterki.

jak wybrać odpowiedni chleb pita? Przede wszystkim spójrz na datę produkcji na opakowaniu. Nie bierz przeterminowanych wypieków. Świeży chleb pita powinien mieć przyjemny zapach. Przyjrzyj się uważnie, aby nie było na nim plam i śladów pleśni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Łosoś na parze - 197   kcal/100g
  • Łosoś gotowany - 189   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 140   kcal/100g
  • Lawasz ormiański - 236   kcal/100g
  • Pita - 277   kcal/100g
  • Ser twarogowy - 223   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy