Sałatka pomidorowa z ogórkiem i serem

Prosty przepis na sałatkę warzywną ze śmietaną i serem! Sałatka ze świeżych warzyw jest zawsze łatwa, zdrowa i pyszna! Jeśli dodasz ser i śmietanę do warzyw, otrzymasz kompletne danie, które można również podawać jako niezależne. Lub jako bardzo obfita sałatka z mięsem lub rybą!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 29 % 2 g
węglowodany 57 % 4 g
38 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Kluczem do pysznej sałatki warzywnej są odpowiednie warzywa. Oczywiście najlepiej jest używać świeżych sezonowych pomidorów i ogórków, ale poza sezonem można znaleźć dobre pomidory i ogórki. Wybierz pomidory według zapachu - powinny pachnieć pomidorami-mają jasny nasycony kolor. Do tej sałatki odpowiednie są duże pomidory i wiśnie, zarówno średnie, jak i małe. Ogórki polecam kupić małe Ra

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Również ogórki muszą być elastyczne w dotyku i pachnieć świeżością. Dobrze umyj ogórki. Najlepiej gorącą wodą, za pomocą specjalnej szczotki i płynu do mycia warzyw. Następnie osusz ogórki, odetnij & quot; tyłki" i pokrój w dowolny dogodny sposób. Pokroiłem na pół koła. Ale każdy inny kawałek jest całkiem odpowiedni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomidory również bardzo dobrze umyj, usuń łodygę i pokrój, jak chcesz. Pomidory pokroiłam w plasterki, ale można je pokroić w kostkę lub w inny wygodny sposób.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wymieszaj warzywa, dodaj posiekany czosnek. Zwykle przepuszczam goździk przez prasę, ale można też posiekać czosnek nożem lub zetrzeć na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Posolić sałatkę. Możesz też chcieć go posypać pieprzem lub dodać inne przyprawy. A może wolisz świeże warzywa? nadaje się do tej sałatki: dobrze ją umyj i posiekaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj starty ser. Może to być twardy lub półtwardy ser, odpowiednia jest również mozzarella, a nawet ser pleśniowy. W tym drugim przypadku możesz złamać go rękami na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę kwaśną śmietaną. Wybierz naturalną śmietanę, bez substytutu tłuszczu mlecznego, dowolnego stopnia zawartości tłuszczu od 10 do 30%. Oczywiście możesz zastąpić śmietanę majonezem, ale jest to znacznie mniej przydatne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj sałatkę, włóż do salaterki. Podawaj jako sałatkę lub nawet jako samodzielne danie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Świeże ogórki - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy