skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować koktajl truskawkowy, potrzebujemy: dojrzałych soczystych aromatycznych truskawek, jogurtu truskawkowego, lodów waniliowych i cukru pudru (opcjonalnie).
Krok 2:
Umyj truskawki, osusz. Usuń kucyki. Pokrój duże jagody na pół.
Krok 3:
Włóż truskawki do miski blendera i zmiksuj.
Krok 4:
Dodaj cukier puder do przecieru truskawkowego. Ogólnie rzecz biorąc, koktajl jest uważany za napój dietetyczny, więc cukier i jego pochodne nie są dodawane do tego napoju. Ale miałem absolutnie bez smaku truskawki, więc dodałem trochę cukru pudru.
Krok 5:
Wlać jogurt truskawkowy.
Krok 6:
I dodaj lody truskawkowe.
Krok 7:
Ubij jeszcze raz, aż będzie gładka.
Krok 8:
Wlej smoothie do szklanek i podawaj.
smoothie (z ang. "smoothie") w tłumaczeniu oznacza gładki, równy, spokojny. Ten koktajl & amp; nbsp; przyszedł do nas z USA, a tam z kolei z Brazylii. Tradycja mielenia owoców i przygotowywania z nich pysznych napojów orzeźwiających istniała w wielu krajach, zwłaszcza w klimacie tropikalnym. Smoothie to pyszny, zdrowy, dietetyczny i jednocześnie satysfakcjonujący koktajl. Teraz modne stało się gotowanie. Przypomina jogurt do picia, ale jest grubszy niż zwykły. Przetłumaczone z angielskiego oznacza miękkie, delikatne, jednorodne. Swój początek ma w Ameryce. Po raz pierwszy pojawił się w tak zwanych barach sokowych w 1920 roku. Początkowo smoothie pili tylko świeżo przygotowane, ale potem zaczęło pojawiać się w sklepach. Stopniowo zyskał ogromną popularność w wielu krajach.
dziś koktajle są symbolem ludzi dbających o zdrowie. Wiele restauracji ze zdrową żywnością oferuje koktajle owocowe. Napój może zawierać mleko sojowe, herbaty ziołowe, suszone wodorosty i inne zdrowe dodatki. Zdrowe koktajle można łatwo przygotować w domu, opanowując proste zasady.
koktajle są często przygotowywane z mrożonych owoców. Świetnie sprawdzają się mrożone ananasy, mango lub banany. Zawsze będziesz mieć niezbędne składniki w zamrażarce. Czasami zaleca się dodawanie lodu podczas mieszania smoothie, ale lepiej tego nie robić. Lód doda wodnistości i osłabi owocowy smak. Lepiej użyj kilku kawałków mrożonych owoców.
rzadko dodaje się wodę do koktajli. Zamiast wody lepiej jest użyć jednego z ulubionych soków. Nie dodawaj cukru do koktajli. Smoothie, to zdrowy napój. W najlepszym przypadku używaj dojrzałych słodkich owoców. Zamiast mleka jako zagęszczacza lepiej jest użyć jogurtu naturalnego. Smoothie to nie koktajl mleczny! Jeśli używasz mleka, nie mieszaj go z cytrusami!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt do picia"Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Niskotłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal/100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g