Jak zamrozić jabłka na zimę

w przygotowaniu są tak świeże! Jeśli uważasz, że zamrażanie jabłek jest trudne, to się mylisz. Chociaż lepiej jest przygotować je na różne sposoby, w zależności od planów ich użycia. Wtedy zarówno kompot, jak i wypieki będą na topie.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 15 g
67 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    W zależności od tego, po co zamrażasz jabłka, wybieramy je. Małe i średnie są idealne do pieczenia, a duże, jak wszystkie inne do kompotu. Weź mocne jabłka, bez oznak zepsucia. Dobrze umyj i osusz owoce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz wziąć zwykłe torby do przechowywania mrożonych jabłek, ale najlepiej nadają się torby z zamkiem błyskawicznym lub użyj próżni. Radzę kupić najprostsze urządzenie do tych celów, są one bardzo proste w użyciu, a produkty są przechowywane wielokrotnie dłużej i nie pochłaniają nawzajem zapachów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przypadku kompotu pokrój jabłka na duże plasterki lub kostki, usuwając rdzeń. Przykryj blachę do pieczenia lub płaskie naczynie folią i ułóż je w jednej warstwie. Jeśli jest ich wiele, zrób kilka warstw, układając każdą z nich folią.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie po zamrożeniu nie skleją się, ale będą jeden do jednego i łatwo wleją się do torby. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie zamarznie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka, które planujesz do pieczenia, takie jak Charlotte, pokrój na ćwiartki i usuń rdzeń. Pokroić w plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej folią w jednej warstwie. W razie potrzeby posyp je cukrem. Włóż jabłka do zamrażarki, aż zamarzną.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po zamrożeniu swobodnie wylewają się z folii.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Taki przedmiot najlepiej przechowywać za pomocą próżni w cienkiej warstwie. Ponieważ plasterki jabłka są cienkie i łatwo wchłaniają obce zapachy z zamrażarki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Czasami do pieczenia potrzebujesz połówek i weź małe jabłka do zamrożenia. Pokrój je na pół i ostrożnie usuń rdzeń. Ułóż plasterki na folii w jednej warstwie i zamroź.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś zamrożone połówki do torebek i włóż do zamrażarki. Wolę przechowywać je w workach próżniowych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przyjemnych i smacznych półfabrykatów.

zamiast cukru można użyć słodzika.

bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy