skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
W zależności od tego, po co zamrażasz jabłka, wybieramy je. Małe i średnie są idealne do pieczenia, a duże, jak wszystkie inne do kompotu. Weź mocne jabłka, bez oznak zepsucia. Dobrze umyj i osusz owoce.
Krok 2:
Możesz wziąć zwykłe torby do przechowywania mrożonych jabłek, ale najlepiej nadają się torby z zamkiem błyskawicznym lub użyj próżni. Radzę kupić najprostsze urządzenie do tych celów, są one bardzo proste w użyciu, a produkty są przechowywane wielokrotnie dłużej i nie pochłaniają nawzajem zapachów.
Krok 3:
W przypadku kompotu pokrój jabłka na duże plasterki lub kostki, usuwając rdzeń. Przykryj blachę do pieczenia lub płaskie naczynie folią i ułóż je w jednej warstwie. Jeśli jest ich wiele, zrób kilka warstw, układając każdą z nich folią.
Krok 4:
Następnie po zamrożeniu nie skleją się, ale będą jeden do jednego i łatwo wleją się do torby. Włóż do zamrażarki, aż całkowicie zamarznie.
Krok 5:
Jabłka, które planujesz do pieczenia, takie jak Charlotte, pokrój na ćwiartki i usuń rdzeń. Pokroić w plasterki i ułożyć na blasze wyłożonej folią w jednej warstwie. W razie potrzeby posyp je cukrem. Włóż jabłka do zamrażarki, aż zamarzną.
Krok 6:
Po zamrożeniu swobodnie wylewają się z folii.
Krok 7:
Taki przedmiot najlepiej przechowywać za pomocą próżni w cienkiej warstwie. Ponieważ plasterki jabłka są cienkie i łatwo wchłaniają obce zapachy z zamrażarki.
Krok 8:
Czasami do pieczenia potrzebujesz połówek i weź małe jabłka do zamrożenia. Pokrój je na pół i ostrożnie usuń rdzeń. Ułóż plasterki na folii w jednej warstwie i zamroź.
Krok 9:
Przenieś zamrożone połówki do torebek i włóż do zamrażarki. Wolę przechowywać je w workach próżniowych.
Krok 10:
Przyjemnych i smacznych półfabrykatów.
zamiast cukru można użyć słodzika.
bardzo przydatne na opakowaniach do zamrażania w domu jest tworzenie etykiet, w których można wskazać, co jest zamrożone i kiedy (pisz ołówkiem, ponieważ atrament z pióra może wyciekać). Dzięki temu na pewno znasz okres przydatności do spożycia i możesz łatwo znaleźć to, czego potrzebujesz w pełnej zamrażarce.
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g