skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Zwróć szczególną uwagę na wybór sosu sojowego. Teraz w sklepach jest wiele tanich podróbek tego produkty, ale wybierasz naturalnie ugotowany sos sojowy. Jeszcze lepiej, jeśli weźmiesz sos sojowy używany do robienia marynat-można go poddać obróbce cieplnej.
Krok 2:
Wlej sos sojowy do małej miski. Z cytryny potrzebujemy tylko soku, więc możesz użyć gotowego soku z cytryny wyprodukowanego fabrycznie - potrzebujemy go 3 łyżki.łyżki. Jeśli zdecydujesz się wycisnąć sok bezpośrednio z cytryny, najpierw umyj go gorącą wodą - w ten sposób cytryna da więcej soku, a także użyj małego sita, aby nasiona nie dostały się do marynaty.
Krok 3:
Dodaj trochę pieprzu. Używam mieszanki ostrej mielonej papryki, ale może to być również jedna papryka. Poza tym możesz dodać swoje ulubione przyprawy: bardzo lubię kozieradkę lub chmiel-suneli. Ale skup się na swoim guście!
Krok 4:
Wlej olej roślinny do marynaty. Zasadniczo może to być dowolny rodzaj roślin, ale radzę unikać olejów o wyraźnym zapachu lub smaku, takich jak nierafinowany słonecznik lub oliwka. Ogólnie rzecz biorąc, w marynatach bardzo lubię olej sezamowy.
Krok 5:
Dodaj zmiażdżony ząbek czosnku. Przepuściłem go przez prasę, ale możesz go zetrzeć na drobnej tarce lub po prostu posiekać nożem. Jeśli nagle nie masz świeżego czosnku, wystarczy czosnek w proszku.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki. Taką marynatę można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do 7 dni, a przed użyciem wystarczy ją wymieszać. Czas marynowania mięsa z taką marynatą wynosi 4-24 godziny, a czas marynowania ryb: 1-12 godzin, czas marynowania warzyw wynosi 1-3 godziny. Również taka marynata nadaje się nie tylko do grilla, ale także na przykład do steku lub kotleta.
Krok 7:
Smacznego!
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g