skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić paszteciki z plamiaka?
1. Umyj rybę, obierz ze skóry i kości, do przepisu potrzebujesz czystego fileta. Obierz cebulę, pokrój w kostkę tak małą, jak to możliwe.
2. Przenieś filet z plamiaka do miski blendera, dodaj masło pokrojone na talerze, zmiel na pastę.
3. Przenieś powstałą masę do miski, rozbij jajko, sól, pieprz, dodaj posiekaną cebulę i bułkę tartą, wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Resztę bułki tartej ułożyć na płaskim naczyniu, z mięsa mielonego uformować małe kotlety, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym po obu stronach.
smacznego!
jak prawidłowo pokroić całą rybę na filety? Usuń ogon, głowę i płetwy. Wzdłuż grzbietu przetnij tuszę do kręgosłupa. Odwróć na beczkę. Ostrym nożem odetnij mięso z kości grzbietowej. Odwróć tuszę i odetnij filet z drugiej strony. Oczyść wnętrze, usuwając czarny film, ponieważ jest gorzki i zepsuje smak. Spłucz i dobrze wysusz.
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Plamiak - 90 kcal/100g