przystawka śledziowa z serem śmietankowym
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Śledzie obrać, wypatroszyć, pokroić w filety.
2. Cebulę pokroić w półpierścienie, marynować w soku z cytryny. Pieprz i dodaj cukier. Pozostaw na 10 minut.
3. Na każdym filecie od strony grzbietu wykonaj nacięcia, odsłaniając je jak książkę.
4. Następnie polędwicę posmarować serem śmietankowym. Odcedź marynatę z cebuli, osusz i połóż na serze.
5. Ogórki pokroić w paski, ułożyć na cebuli. Posyp posiekanym koperkiem na wierzchu.
6. Zwinąć śledzie w rolkę i włożyć do lodówki na kilka godzin. Wymieszaj olej z musztardą. Następnie wyjmij bułkę, pokrój i podawaj na kromkach czarnego chleba, polewając masłem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal/100g
- Musztarda ziarnista - 135 kcal/100g