skład / składniki
metoda gotowania
ryż dokładnie spłucz, włóż do rondla, wlej w stosunku 1: 1,5. Gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 15-20 minut, aż cała woda wyparuje. Pozostaw na 10-15 minut pod zamkniętą pokrywką.
Po ustawieniu ryżu włóż go do talerza, dodaj ocet ryżowy, dobrze wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
gdy ryż ostygnie, przygotuj nadzienie. Trzy paluszki krabowe na drobnej tarce, dodaj stopiony ser i dokładnie wymieszaj.
połóż arkusze nori na bambusowej macie (przecinam je na pół, aby bułki były małe), rozłóż schłodzony ryż na nori cienką warstwą, pozostawiając 1-1,5 cm od najdalszej krawędzi arkusza. Rozłóż nadzienie na środku. Za pomocą maty wykonujemy formę rolek, zostawiamy na kilka minut bez wyjmowania maty, aby rolka przybrała kształt. Następnie usuwamy go z maty i kroimy rolkę na 6-8 porcji.
podawaj je z wasabi, imbirem i sosem sojowym.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici są soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet ryżowy - 20 kcal/100g