Sałatka z kapustą, jabłkiem, orzechami
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
obierz umyte jabłko i pokrój na małe kawałki. Jeśli skórka jabłka nie jest twarda, lepiej jej nie przycinać, piękny czerwony kolor będzie wyglądał świetnie na twoim talerzu. Wkładamy je do miski z wodą i sokiem z cytryny, aby nie stały się czarne.
posiekaj kapustę. Im cieńszy go pokroisz, tym bardziej będzie wyglądał apetycznie.
umyj rukolę i pokrój na małe kawałki. Jeśli liście są małe, zostaw je tak, jak są.
posiekaj natkę pietruszki. Wymieszaj kapustę, rukolę, pietruszkę, jabłko. Grubo posiekaj orzechy włoskie. Dodaj do sałatki. Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Dobrze ubij. Pozostaw sos na chwilę, aby rodzynki stały się bardziej miękkie. Dodaj sos do sałatki i wymieszaj. Na wierzchu udekoruj paskami sera i ziarnami granatu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Zielona kapusta - 46 kcal/100g
- Zielona kapusta świeżo mrożona w opakowaniu - 45 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Granat - 52 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Wino - 76 kcal/100g