skład / składniki
metoda gotowania
1. Ugotuj ziemniaki, spuść płyn. Pozwól mu trochę wyschnąć.
2. Zetrzyj ziemniaki na puree.
3. Dodaj sól, wymieszaj.
4. Rozbij jajko na puree, włóż 2 łyżki. l. mąka, wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Pozostaw puree do ostygnięcia do temperatury przyjaznej dla rąk.
5. Podziel puree na 8 części (według liczby kiełbasek), uformuj z nich koloboki.
6. Rozgnieć każdą bułkę w dłoniach w warstwie, na której połóż obraną kiełbasę. Zamknij kiełbasę całkowicie w cieście, ostrożnie przyklejając wszystkie dziury i pęknięcia.
7. Wsyp pozostałą mąkę do miski. Rzuć w nim puste miejsca.
8. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
9. Smaż placki ziemniaczane z obu stron, aż będą apetyczne na złoty kolor.
podawaj na gorąco! Miłej kolacji!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kiełbaski"mleczne" - 266 kcal/100g
- Kiełbaski"ruskie" - 243 kcal/100g
- Kiełbaski wieprzowe - 324 kcal/100g
- Parówki konserwowe - 228 kcal/100g