kiełbaski w futrze ziemniaczanym

Oryginalna kolacja dla rodziny ze znanych potraw? Nie ma nic prostszego! Jeśli masz dość zwykłych tłuczonych ziemniaków, możesz przygotować je zgodnie z tym przepisem - niezwykłe i na pewno zaskoczy krewnych. Nie tylko kiełbaski z ziemniakami, ale zawinięte w ziemniaki i smażone. To jest pyszne!
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 39 % 12 g
węglowodany 45 % 14 g
179 kcal
IG: 79 / 0 / 21

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Ugotuj ziemniaki, spuść płyn. Pozwól mu trochę wyschnąć.
2. Zetrzyj ziemniaki na puree.
3. Dodaj sól, wymieszaj.
4. Rozbij jajko na puree, włóż 2 łyżki. l. mąka, wszystko ponownie dobrze wymieszaj. Pozostaw puree do ostygnięcia do temperatury przyjaznej dla rąk.
5. Podziel puree na 8 części (według liczby kiełbasek), uformuj z nich koloboki.
6. Rozgnieć każdą bułkę w dłoniach w warstwie, na której połóż obraną kiełbasę. Zamknij kiełbasę całkowicie w cieście, ostrożnie przyklejając wszystkie dziury i pęknięcia.
7. Wsyp pozostałą mąkę do miski. Rzuć w nim puste miejsca.
8. Na patelni rozgrzej olej roślinny.
9. Smaż placki ziemniaczane z obu stron, aż będą apetyczne na złoty kolor.

podawaj na gorąco! Miłej kolacji!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbaski"mleczne" - 266   kcal/100g
  • Kiełbaski"ruskie" - 243   kcal/100g
  • Kiełbaski wieprzowe - 324   kcal/100g
  • Parówki konserwowe - 228   kcal/100g

Podobne przepisy