skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jednym z najprostszych i najpopularniejszych przepisów na kawior grzybowy jest kawior ze świeżych grzybów. W sezonie zbierania grzybów, kiedy jest szczególnie dużo grzybów, jest to najłatwiejszy i najszybszy sposób na przygotowanie grzybów na zimę. Konieczne jest wykonanie półfabrykatów ze świeżych grzybów, które po zebraniu nie są przechowywane przez długi czas. Umyj grzyby, oczyść z resztek leśnych, liści i gałązek, usuń zgniłe i robakowate grzyby.
Krok 2:
Idealnie, grzyby należy umieścić w głębokim pojemniku, zalać zimną wodą i dodać sól. Pomoże to pozbyć się wszystkich owadów ukrytych w grzybach, a ponadto zmniejszy gorycz związaną z grzybami. Spuszczamy wodę, w której grzyby zostały namoczone, napełniamy je świeżą zimną wodą, podpalamy patelnię z grzybami, doprowadzamy do wrzenia.
Krok 3:
Spuść wodę, w której gotowano grzyby, napełnij je świeżą wodą, ponownie podpal, zagotuj i gotuj na średnim ogniu przez godzinę, usuwając piankę utworzoną na powierzchni łyżką cedzakową. Następnie wrzucamy grzyby do durszlaka, wodę, w której gotowano grzyby, pozwalamy im całkowicie spłynąć. Grzyby powinny całkowicie ostygnąć.
Krok 4:
Obierz cebulę i drobno posiekaj nożem.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, podgrzej go. Połóż cebulę na oleju. Smażyć na złoty kolor.
Krok 6:
Grzyby przechodzą przez maszynkę do mięsa lub siekają za pomocą blendera lub robota kuchennego do konsystencji przypominającej zewnętrznie kawior. Dodaj do masy grzybowej smażoną cebulę, sól i czarny pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj masę.
Krok 7:
Musisz wcześniej przygotować słoiki do przedmiotu obrabianego. Lepiej jest używać małych słoików na kawior grzybowy, aby kawior nie był przechowywany przez długi czas po otwarciu. Moje puszki z sodą oczyszczoną sterylizujemy jednym ze sprawdzonych i wygodnych sposobów. Pokrywki myjemy i gotujemy. Kawior grzybowy układamy w wysterylizowanych słoikach.
Krok 8:
Aby kawior grzybowy mógł być przechowywany przez długi czas, należy go wysterylizować w słoikach. Aby to zrobić, umieść szmatkę na dnie w garnku z wodą, połóż na niej słoiki z kawiorem, przykryj słoiki pokrywkami i sterylizuj na wolnym ogniu przez około 20 minut. Zwiń słoiki pokrywkami, pozwól im ostygnąć w temperaturze pokojowej pod kocem. Odkładamy do przechowywania w chłodnym miejscu.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marynowane grzyby - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g