najłatwiej znaleźć grzyby w lasach liściastych lub mieszanych w środkowej Rosji, na Uralu, na Białorusi, na Syberii i Wołdze. Grzyby zaczynają pojawiać się na początku lipca, ich sezon kończy się we wrześniu.
nawiasem mówiąc, w krajach Europy Zachodniej grzyby są uważane za niejadalne grzyby, podczas gdy w Rosji nie można znaleźć grzyba bardziej odpowiedniego do solenia. To prawda, zanim zaangażujesz się w solenie, gorycz należy usunąć z grzybów. Aby to zrobić, są moczone przez cały dzień w świeżej zimnej wodzie, która jest okresowo zmieniana. W gotowej formie grzyby mogą ozdobić każdy świąteczny stół.
zgodnie ze starą syberyjską recepturą grzyby są solone razem z innymi grzybami: falbanami i imbirami. Aby to zrobić, wszystkie grzyby są wstępnie namoczone, a następnie przechowywane w drewnianych beczkach z przyprawami. Zwykle grzyby są gotowe już w 50 dniu solenia. W czasach carskiej Rosji żaden postny stół w domach szlacheckich nie był kompletny bez słonych grzybów. W tym celu grzyby były specjalnie wywożone z powiatu kargopolskiego do Petersburga.
lepiej nie smażyć lub gotować grzybów, nadal jest to warunkowo jadalny grzyb, który jest najbardziej poprawny do soli, a dopiero potem, w postaci solonej, do gotowania innych potraw. Solone grzyby są dobre w ciastach, chrzanie i smażone na oleju.
17 kcal
43 days2 hours
Nie wiesz, jak przygotować grzyby? Jest świetny przepis!
71 kcal
1 hour
Pyszny, zdrowy, łatwy i jednocześnie satysfakcjonujący przepis). Helena autor
10 kcal
2 days1 hour
Doskonała przekąska do różnych potraw! Rozczarowanych nie będzie!
117 kcal
2 hours
Przygotuj sałatkę z wołowiną i grzybami według specjalnego przepisu! Ta sałatka
15 kcal
1 day8 hours30 minutes
Miło jest cieszyć się pysznymi grzybami przez cały rok! Valeria autor przepisu
9 kcal
2 days2 hours
Dla miłośników słonych i grzybów przepis na solone czarne grzyby. Chociaż nie
15 kcal
40 minutes
Przepis na marynowanie piersi w domu. Grzyby dla wielu fanów solonych i
7 kcal
60 days
Najprostszy możliwy przepis. Ten przepis przedstawia najprostszy przepis na
18 kcal
3 days
Pyszne grzyby o jasnym leśnym aromacie! Grzyby marynowane na gorąco pozwalają
125 kcal
1 hour
Bardzo smaczne i nieskomplikowane chude kotlety). Do tego przepisu możesz wziąć
19 kcal
2 days2 hours
Grzyby Solone na zimę na gorąco! Mało kto nie lubi takiej grzybowej przekąski
21 kcal
33 days1 hour30 minutes
Przygotuj grzyby na przyszłość-uzyskaj pyszny wynik! Słone grzyby od dawna są
9 kcal
5 days2 hours
Chrupiące grzyby na zimowy stół-dostępna odmiana! Białe grzyby na zimę to
127 kcal
1 hour
Sprawi, że posiłek będzie sycący i bardzo smaczny! Valeria autor przepisu
18 kcal
45 days
Domowe solone grzyby-przytulność w Twoim domu! Uwielbiam robić preparaty
13 kcal
3 days
Wypróbuj ten przepis na pyszne grzyby leśne! Marynowane czarne grzyby są bardzo
15 kcal
1 hour30 minutes
Teraz twoja ulubiona przekąska zawsze będzie na twoim stole! Marynowane białe
85 kcal
1 hour50 minutes
Pachnący i pyszny kawior grzybowy z grzybów! Wielu smakoszy zna taki przysmak
131 kcal
6 hours
Urocza chuda wersja tradycyjnego futra! Szybki, prosty i smaczny.