Sałatka z wołowiną i grzybami

Przygotuj sałatkę z wołowiną i grzybami według specjalnego przepisu! Ta sałatka to danie z najcenniejszych grzybów leśnych z dodatkiem mięsa i warzyw. Wszystko w nim jest harmonijne, gotuję go zarówno na rodzinny obiad, jak i na stole dla gości. Wszyscy są zawsze zachwyceni! Idealne połączenie smaków i serwowania w restauracji!
gartsunAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 50 % 9 g
węglowodany 11 % 2 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

podstawą sałatki z solonymi grzybami są grzyby i mięso. Z pierwszym wszystko jest jasne, ale z wołowiną jest wiele odmian. W zależności od preferencji smakowych i możliwości finansowych może to być miąższ wołowy, wątroba, nerki lub serce. Sposób przygotowania produktów mięsnych może być również inny: gotowanie, smażenie lub pieczenie. Ta ostatnia metoda jest preferowana, łączy w sobie bardziej nasycony smak niż podczas gotowania i niską kaloryczność w porównaniu z gorącą.

lepiej gotować mięso z wyprzedzeniem, ponieważ podczas krojenia sałatki powinno być już zimne. Zawiń kawałek wołowiny doprawiony solą i pieprzem w folię i piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Mięso powinno być miękkie, w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Schłodzić przygotowany kawałek i wysłać do lodówki.

gotową pieczoną wołowinę kroimy w cienkie paski w poprzek włókien. Dzięki tej metodzie krojenia mięso będzie miękkie i delikatne. Grzyby płuczemy dużą ilością bieżącej wody i łączymy w głębokiej misce z wołowiną.

obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby pozbyć się nadmiaru goryczy, zalej go wrzącą wodą lub spłucz dużą ilością zimnej bieżącej wody. Dodaj cebulę do mięsa i grzybów, dopraw solą, mielonym pieprzem, olejem roślinnym, octem, wymieszaj i pozostaw na chwilę.

liście sałaty myjemy zimną bieżącą wodą, suszymy ręcznikiem papierowym lub pozostawiamy do wyschnięcia na ruszcie. Gotujemy sałatkę rękami. Nie zaleca się krojenia nożem, to podczas mielenia rękami liście są najpiękniejsze i tracą mniej składników odżywczych.

pomidory są myte, suszone i krojone w plasterki. Po przygotowaniu wszystkich produktów przystępujemy do montażu sałatki.

rozłóż liście sałaty na dnie talerza, umieść mieszankę mięsa i grzybów na wierzchu. Udekoruj plasterkami pomidora i posyp białym sezamem. Podajemy do stołu schłodzonego (trzymamy w lodówce co najmniej 20-30 minut).

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Marynowane grzyby - 26   kcal / 100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy