skład / składniki
metoda gotowania
podstawą sałatki z solonymi grzybami są grzyby i mięso. Z pierwszym wszystko jest jasne, ale z wołowiną jest wiele odmian. W zależności od preferencji smakowych i możliwości finansowych może to być miąższ wołowy, wątroba, nerki lub serce. Sposób przygotowania produktów mięsnych może być również inny: gotowanie, smażenie lub pieczenie. Ta ostatnia metoda jest preferowana, łączy w sobie bardziej nasycony smak niż podczas gotowania i niską kaloryczność w porównaniu z gorącą.
lepiej gotować mięso z wyprzedzeniem, ponieważ podczas krojenia sałatki powinno być już zimne. Zawiń kawałek wołowiny doprawiony solą i pieprzem w folię i piecz w 200 stopniach przez 30 minut. Mięso powinno być miękkie, w razie potrzeby wydłużamy czas pieczenia. Schłodzić przygotowany kawałek i wysłać do lodówki.
gotową pieczoną wołowinę kroimy w cienkie paski w poprzek włókien. Dzięki tej metodzie krojenia mięso będzie miękkie i delikatne. Grzyby płuczemy dużą ilością bieżącej wody i łączymy w głębokiej misce z wołowiną.
obierz cebulę, umyj, wysusz i pokrój w cienkie półpierścienie. Aby pozbyć się nadmiaru goryczy, zalej go wrzącą wodą lub spłucz dużą ilością zimnej bieżącej wody. Dodaj cebulę do mięsa i grzybów, dopraw solą, mielonym pieprzem, olejem roślinnym, octem, wymieszaj i pozostaw na chwilę.
liście sałaty myjemy zimną bieżącą wodą, suszymy ręcznikiem papierowym lub pozostawiamy do wyschnięcia na ruszcie. Gotujemy sałatkę rękami. Nie zaleca się krojenia nożem, to podczas mielenia rękami liście są najpiękniejsze i tracą mniej składników odżywczych.
pomidory są myte, suszone i krojone w plasterki. Po przygotowaniu wszystkich produktów przystępujemy do montażu sałatki.
rozłóż liście sałaty na dnie talerza, umieść mieszankę mięsa i grzybów na wierzchu. Udekoruj plasterkami pomidora i posyp białym sezamem. Podajemy do stołu schłodzonego (trzymamy w lodówce co najmniej 20-30 minut).
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Marynowane grzyby - 26 kcal / 100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g