skład / składniki
metoda gotowania
więc umyj grzyby, oczyść zarodniki pod czapkami.
moczyć w zimnej wodzie przez 2-3 dni, zmieniając wodę co 4-5 godzin. Na noc oczywiście możesz zostawić nasze grzyby w spokoju. Pokrój duże grzyby i pozostaw małe bez zmian. Jeśli chcesz, aby biała grzybka nie ciemniała, musisz już na etapie moczenia dodać ocet lub kwas cytrynowy do wody. Na wiadrze z wodą 1 łyżeczka kwasu cytrynowego lub 1 łyżka.łyżka esencji octowej.
zagotuj wodę, Posol ją. Blanszuj grzyby przez 7 minut, a następnie ostudź je w zimnej wodzie.
dodaj sól kuchenną, w ilości około 1 litra wody-1-2 stół. łyżki soli. Im więcej soli, tym lepiej grzyby będą przechowywane. Ale oczywiście smak nie poprawi się z tego. Aby grzyby były pikantne i szczególnie smaczne, dodaj koperek i czosnek. Możesz wziąć inne przyprawy, na przykład czarny pieprz, liść porzeczki, ziele angielskie, goździki. Wszystkie przyprawy według własnego gustu - spróbuj.
teraz musisz umieścić grzyby pod uciskiem na jeden dzień, czasami je mieszając.
następnie ułóż grzyby w słoikach, zalej solanką, dodaj trochę oleju roślinnego na wierzchu i zamknij plastikowymi pokrywkami. Grzyby będą gotowe za miesiąc. Z 5 kg świeżych grzybów uzyskuje się około 4-5 0,8 l. puszki solonych grzybów.
przechowuj je w lodówce!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g