solenie białego grzyba

doskonała przekąska do różnych potraw! Rozczarowanych nie będzie! Chrupiące słone białe grzyby to doskonała przekąska do różnych potraw, na przykład z ziemniaków i alkoholu. Jaki rosyjski stół zimą może obejść się bez pachnących solonych grzybów? Przygotuj grzyby na zimę według prostego przepisu, a nie będziesz rozczarowany!
LiovitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 1 g
tłuszcze 33 % 1 g
węglowodany 33 % 1 g
10 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 1 h

więc umyj grzyby, oczyść zarodniki pod czapkami.
moczyć w zimnej wodzie przez 2-3 dni, zmieniając wodę co 4-5 godzin. Na noc oczywiście możesz zostawić nasze grzyby w spokoju. Pokrój duże grzyby i pozostaw małe bez zmian. Jeśli chcesz, aby biała grzybka nie ciemniała, musisz już na etapie moczenia dodać ocet lub kwas cytrynowy do wody. Na wiadrze z wodą 1 łyżeczka kwasu cytrynowego lub 1 łyżka.łyżka esencji octowej.
zagotuj wodę, Posol ją. Blanszuj grzyby przez 7 minut, a następnie ostudź je w zimnej wodzie.
dodaj sól kuchenną, w ilości około 1 litra wody-1-2 stół. łyżki soli. Im więcej soli, tym lepiej grzyby będą przechowywane. Ale oczywiście smak nie poprawi się z tego. Aby grzyby były pikantne i szczególnie smaczne, dodaj koperek i czosnek. Możesz wziąć inne przyprawy, na przykład czarny pieprz, liść porzeczki, ziele angielskie, goździki. Wszystkie przyprawy według własnego gustu - spróbuj.
teraz musisz umieścić grzyby pod uciskiem na jeden dzień, czasami je mieszając.
następnie ułóż grzyby w słoikach, zalej solanką, dodaj trochę oleju roślinnego na wierzchu i zamknij plastikowymi pokrywkami. Grzyby będą gotowe za miesiąc. Z 5 kg świeżych grzybów uzyskuje się około 4-5 0,8 l. puszki solonych grzybów.
przechowuj je w lodówce!
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy